Politie Amsterdam-Amstelland

Hou ook zomers inbrekers buiten
12-6-2003. Het is bekend dat in de warmere maanden van het jaar de aangiftes van diefstal door inklimmingen en insluipingen in woningen toenemen en de woninginbraken wat afnemen. De daders komen door openstaande deuren en ramen heel gemakkelijk de huizen binnen. Met andere woorden: de bewoners bieden de dieven de gelegenheid hun slag te slaan.
Het is dan ook belangrijk om bij het verlaten van uw woning, ook als is het maar voor eventjes, deuren en ramen goed te sluiten. Denk daarbij ook aan de eerste etage. Verder niet alleen de voordeur achter u dicht trekken, maar tevens het nachtslot gebruiken.

Bewoonde indruk
In de vakantieperiode zijn veel mensen voor enige tijd afwezig en valt dus een deel van de sociale controle weg. Het is dan ook belangrijk met uw buren of bekenden binnen uw woonomgeving goede afspraken te maken over uw afwezigheid en over het letten op elkaars woning. Zorgt u dan vooral voor een bewoonde indruk, zoals post uit de brievenbus weghalen. Het beeld van een verzorgde tuin is ook belangrijk, alsmede goede verlichting. Laat uw huis er uitzien alsof u nog aanwezig bent.

De politie wil graag samen met burgers zorgen voor een veilige zomerperiode, zodat vakantiegangers bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen komen te staan. U wordt zelf ook verzocht verdachte situaties in uw woonomgeving direct te melden op het algemene nummer 0900-8844 en bij spoed te bellen met 112.

Folder speciaal voor vakantiegangers
Speciaal voor de vakantie is een folder gemaakt met daarin belangrijke tips voor een onbezorgde vakantie, zowel thuis als op uw vakantieadres. U kunt deze folder downloaden of ophalen bij het politiebureau in uw wijk. Ook kunt u uw woning laten beveiligen volgens het Politie Keurmerk Veilig Wonen ®. Voor meer informatie over dit keurmerk kunt u terecht op het bureau of op www.politiekeurmerk.nl.