Gemeente Utrecht

110 PLAATSEN NACHTOPVANG IN STATIONSGEBIED

Nachtopvang van dakloze verslaafden moet overlast in het stationsgebied verder terugdringen. In 2004 komen er 110 plaatsen voor nachtopvang in gebruiksruimten Stationsplein en De Stek (tevens dagopvang) en Inloopcentrum Hoog Catharijne (IHC). Het zorgkantoor/Agis draagt in belangrijke mate bij aan de kosten voor de (dag) opvang. De GG&GD draagt de exploitatie van de opvang over aan reguliere zorgaanbieder Centrum Maliebaan. Wethouder Hans Spekman (Verslavingszorg en Maatschappelijke Opvang) schetst deze ontwikkelingen in een brief aan de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkeling

---

Opvang rond de klok

De openstelling van de opvang in het stationsgebied wordt uitgebreid van 16 naar 24 uur, gedurende zeven dagen per week. Dit sluit beter aan bij de leefwijze en het ritme van de verslaafden. Verslaafden brengen nu al delen van de dag slapend op stoelen door. Door het volcontinu karakter en de beperkte ruimte zal de nachtopvang uit stoelen bestaan. Overleg met de doelgroep heeft geleerd dat hun prioriteit onderdak en veiligheid is en de manier van slapen daaraan ondergeschikt is. De verslaafden die een pas hebben, kunnen gebruik maken van deze voorziening.

In het IHC, waar verslaafden nu geen drugs mogen gebruiken, komt een gebruiksruimte. De gebruiksruimte aan de Rijnkade zal worden gesloten. Dit heeft onder meer te maken met de herontwikkeling van het stationsgebied. De sluiting van de Rijnkade en het beschikbaar stellen van nachtopvang in de overige voorzieningen is gepland in eerste kwartaal van 2004. Dit hangt samen met de voorziene afsluiting van Hoog Catharijne en de beperkte toegang van het NS-station in dezelfde periode. Doel van deze maatregelen is de overlast verder terug te dringen en de verslaafden een leefwaardiger bestaan te bieden.

Nieuwe financiering en exploitatie

De gemeentelijke middelen voor (dag)opvang zijn ontoereikend vanaf 2003. Uiteindelijk zou dit leiden tot een structureel tekort van EUR
1.072.000 in 2004. Door de in zomer 2002 bereikte samenwerking op het terrein van de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGz) is inmiddels bereikt dat het Zorgkantoor Utrecht/Agis in principe op grond van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (ABWZ) structureel ca. EUR 3 miljoen kan bijdragen. De gemeente draagt eveneens EUR 3 miljoen bij. Op dit moment besteedt de gemeente ca. EUR 4.7 miljoen aan de opvang in de vier locaties. Zodoende komt er ca. EUR 1.7 miljoen beschikbaar voor aanvullend beleid voor de OGGz-doelgroep. Hiervoor zal in het najaar een voorstel komen.

Centrum Maliebaan, de regionale instelling voor Verslavingszorg, gaat straks de drie voorzieningen in nauwe samenwerking met de SBWU (Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht), stichting De Tussenvoorziening en andere zorginstellingen exploiteren. Op dit moment exploiteert de GG&GD het IHC en De Stek, en Centrum Maliebaan de twee gebruiksruimten aan Rijnkade en Stationsplein. De rol van de GG&GD verandert daarmee van uitvoerder naar regisseur.

Voorwaarden

Tot slot zijn er nog een aantal belangrijke voorwaarden. Het IHC zal grondig verbouwd moeten worden en een voordeurbeleid invoeren. Dit betekent dat ook het IHC met een pasjessysteem gaat werken om beter zicht te krijgen op de gebruikers van de voorziening. Voor de verruiming van de openingstijden moeten vrijstellingsprocedures (op grond van art. 19.1 Wet op de Ruimtelijke Ordening) worden gevolgd. De procedure voor de verbouwing van het IHC kan ca.14 maanden duren; voor de Stek en het Stationsplein maximaal zes maanden. Ook moet er uitsluitsel zijn over de exacte locatie van de voorziening na de herontwikkeling van het stationsgebied. Daarnaast noemt wethouder Spekman als voorwaarde dat in het bestuurlijk overleg Stationsgebied overeenstemming bereikt wordt over het totale pakket van maatregelen en het definitief beschikbaar komen van de ABWZ gelden voor de nachtopvang.

Utrecht, 12 juni 2003.