Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Rotterdam, 12 juni 2003

LBR-bericht

Remkes reageert op Kamervragen gelijke behandeling

Regering toont weinig animo voor wijziging wetsvoorstel

Eind mei reageerde de regering op Kamervragen over het wetsvoorstel EG-implementatiewet Awgb. Dit voorstel moet de invoering in Nederland van twee Europese richtlijnen over gelijke behandeling vorm geven. Het gaat daarbij onder meer om gelijke behandeling op grond van ras of etnische afstamming.

Het LBR stuurde in maart jl. een advies naar de Tweede Kamer, waarin aangegeven werd dat het wetsvoorstel op enkele punten aanpassing behoefde, om te voldoen aan de eisen die de Europese richtlijn stelde. De punten die in het LBR-advies stonden, zijn door verschillende fracties aan de regering voorgelegd.

In de Nota naar aanleiding van het verslag (geplaatst op www.lbr.nl/wetgeving/remkesawgb2003.html) gaat de minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in op de kwesties die de Kamerleden aan hem voorlegden. Onder andere reageert hij op vragen over het begrip intimidatie , de omschrijving van sociale bescherming , bescherming tegen victimisatie en de ontvankelijkheid van rechtspersonen, onderwerpen waar het LBR in zijn advies opmerkingen over maakte. Vooralsnog lijkt de regering niet geneigd om het wetsvoorstel op deze punten aan te passen.

Wel erkent de regering dat het LBR, tezamen met de lokale antidiscriminatiebureaus, van belang is bij het verlenen van bijstand aan slachtoffers van discriminatie. Met de activiteiten die deze organisaties en de Commissie gelijke behandeling uitvoeren, voldoet Nederland aan de eisen van de Europese richtlijn, aldus de regering.

Overigens verwacht het LBR dat, gelet op de huidige behandeling van het wetsvoorstel, de uiterste datum voor implementatie van de Europese richtlijn, 19 juli 2003, overschreden zal worden.

Het LBR bestudeert de regeringsnota en zal op korte termijn een nadere reactie naar buiten brengen.

In verband met de implementatie van de Europese richtlijn wijst het LBR op de bijeenkomst Het grootste gelijk van Europa - Brussel pakt rassendiscriminatie stevig aan die op 19 juni a.s. in de Pappegay (Schielandhuis) in Rotterdam, wordt georganiseerd door GroenLinks. Op die avond brengt Kathalijne Buitenweg, europarlementariƫr voor GroenLinks, in kaart wat in verschillende Europese landen de vooruitgang is als gevolg van de Europese richtlijn. Dick Houtzager, medewerker van het LBR, schetst een beeld van de betekenis van de Europese richtlijn voor Nederlandse slachtoffers van discriminatie.

(Zie: www.lbr.nl/agenda/ag_gelijkvaneuropa.html)

Neem voor meer informatie contact op met: mr. D.C. Houtzager, juridisch beleidsadviseur LBR, 010-2010201, e-mail: info@lbr.nl.

(Eerste versie dit bericht, 5 juni 2003)