GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 12 juni 2003 13:07 GroenLinks


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Stopzetting ontwikkelingsrelatie India

(12 juni 2003)

Kamervraag
Vragen van het lid Karimi (GroenLinks) aan de minister voor ontwikkelingssamenwerking


1) Heeft u het artikel 'Nederlandse steun niet meer naar India' (*) en het persbericht 'Finance ministry to formulate new guidelines for bilateral aid in consultation with development partners' gelezen?


2) In hoeverre is de volgende passage in het persbericht van het Indiase ministerie van Financiën: 'It was clearly stated that the ongoing economic development cooperation projects/programmes shall continue ensuring that there is no disruption/dislocation wiht the projects being allowed to run theri stipulated course.' in overeenstemming met uw voornemen om Nederlandse programma's spoedig over te dragen?


3) Heeft de Indiase regering al gereageerd op het Nederlandse verzoek? Zoja, wat was de reactie?

4) Op welke wijze zal de regering garanderen dat de eventueel over te dragen programma's/ projecten voortgang zullen vinden zoals bedoeld bij aanvang?

5) Wat vindt u van het Indiase standpunt dat bilaterale 'overheid-tot-overheid' steun leidt tot een veralgemenisering van ontwikkelingsmodellen hetgeen averechts werkt op de huidige 'ontwikkelingsbehoeften'? Bent u het met de Indiase overheid eens dat steun voortaan beter direct beschikbaar gesteld zou kunnen worden aan organisaties in het maatschappelijk middenveld (NGO's, universiteiten, etc) die zich met ontwikkelingssamenwerking bezig houden en dat dit de efficiency van de hulp verbetert?

6) Bent u voornemens om de Nederlandse os-relatie met India in dit licht te herzien i.p.v. alle hulp direct op te schorten/ te beëindigen? Zoneen, waarom niet?

7) Wanneer was u van plan de Kamer hierover te informeren, zeker gezien het feit dat er op basis van het huidige beleid een langdurige os-relatie met India is aangegaan en stopzetting hiervan een welhaast onomkeerbaar proces is?

* Trouw, 10 juni 2003


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -