Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid

Persbericht

Economische groei en bouwproductie

---

Bouwproductie heeft een sterke samenhang met economische groei

Voor alle sectoren van de bouwmarkt bestaat een structureel verband met de economische groei. Het verband tussen het bruto binnenlands product (bbp) en de bouwproductie kenmerkt zich door een gelijke cyclus rond de trendmatige groei. De toename van de bouwproductie blijft daarbij in de periode 1970 tot 2001 achter. De algemene economische groei werd in belangrijke mate gedragen door een toename van de dienstensector.

Dit is een van de conclusies in het rapport Economische groei en bouwproductie dat door het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid is gepubliceerd. In het rapport is de samenhang tussen economische groei en de bouwproductie op langere termijn onderzocht. Verschillende sectoren van de bouwmarkt kwamen daarbij aan de orde. Ook is aandacht geschonken aan de relatie tussen economische groei en de bouwkostenontwikkeling, de prijselasticiteit van de vraag naar bouwproducten en het aandeel van de bouwnijverheid binnen de economie.

Bouwproducten blijken in prijs sterker te stijgen dan het algemeen prijspeil. De relatieve bouwprijsstijging die hieruit voortvloeit betekent, dat voor een gelijkblijvende verhouding van het volume van de bouwproductie en dat van het bbp een jaarlijks toenemend deel van het nationaal inkomen nodig zou zijn. In de praktijk zal dit niet gemakkelijk kunnen worden waargenomen, omdat naast de prijs ook tal van andere factoren van belang zijn voor de vraag naar bouwproducten.

De vraag naar bouwproducten wordt onder meer bepaald door demografische, economische en technische factoren. Bovendien speelt het overheidsbeleid op verschillende manieren een rol. Uitgaande van de drie categorieën opdrachtgevers, gezinnen, bedrijven en overheid, wordt de omvang van de vraag bepaald door de omvang en samenstelling van de genoemde categorieën. Een groeiende bevolking zal meer een op uitbreiding van de voorraad gerichte vraag vertonen dan een stabiele. Er zijn meer woningen nodig, meer scholen, meer kantoren en fabrieken voor de groei van het aantal arbeidsplaatsen enz. De economische groei zal door extra bestedingsmogelijkheden leiden naar een hogere kwaliteit van bestaande en nieuwe woningen. Groei en vooral vooruitzichten op groei zullen bedrijven stimuleren meer en kwalitatief betere bouwproducten te vragen. Voor de overheid geldt dit voor uitgaven voor infrastructuur en haar eigen gebouwen. Aangenomen kan worden, dat de invloed van economische factoren op de ontwikkeling van de bouwproductie niet alleen altijd al sterk was, maar in de komende jaren van nog groter belang zal worden. Zie publicatie: Economische groei en bouwproductie

omhoog
omhoog