Modint


MODINT bezorgd om toenemende vraag naar nieuwe handelsbarrieres. Nu de quota voor de invoer van kleding uit de meeste landen per 1 januari 2005 zullen verdwijnen wordt door de textiel- en kledingindustrie van enkele Europese Unie lidstaten lidstaten openlijk gepleit voor de invoer van nieuwe, vervangende handelsbarrieres. De recente entree van China tot de WTO betekent dat ook voor China in 2005 de quota zullen verdwijnen en dit leidt voornamelijk bij de Zuideuropese, maar ook bij enkele nieuwe Middeneuropese lidstaten tot de angst dat de eigen industrie zal worden beschadigd door een golf van goedkope Chinese invoer. Specifiek voor China zal het tot 2008 mogelijk zijn om voor textiel en kleding opnieuw quota in te stellen.

Daarnaast spreken zij ook over antidumping maatregelen op kledingproducten of over verplichte oorsprongslabelling. Antidumping heffingen kunnen oplopen tot wel 100% en wettelijk verplichte oorsprongslabelling kan makkelijk worden gebruikt als een opstap naar oproepen aan consumenten om producten uit bepaalde landen om redenen van marktbescherming niet te kopen.

MODINT is van mening dat de Nederlandse kledingbranche het meest is gebaat bij een klimaat van vrijhandel. De meeste Nederlandse kledingleveranciers besteden de productie van kleding uit aan bedrijven buiten Nederland en buiten de EU. De roep om juist een meer protectionistisch handelsbeleid van de EU leidt tot onzekerheid over onverwacht opduikende quota of antidumpingheffingen. Deze onzekerheid over mogelijk terugkerende grote handelsbarrieres vergroot onnodig de risicos van uitbesteding van productie en kan leiden tot het uitstellen van noodzakelijke investeringen in logistiek en productiviteit in de belangrijkste productielanden. Daarnaast kosten handelsbarrieres de branche simpelweg geld; een terugkeer van handelsbarrieres na 2005 leidt dus weer tot een stijging van de totale kosten in de productiekolom.

MODINT lobbied daarom ook intensief in Brussel om zo de nieuwe opmars van protectionisme tegen te gaan. In het uitgebreide Europa van na 2004 komt het er op aan om nu al de juiste coalities van liberale landen te smeden om het nieuwe protectionisme na 1 januari 2005 te kunnen blokkeren.
12 juni 2003