Gemeente Winterswijk


12 juni 2003
Provinciale diensten stemmen op hoofdlijnen in met ontwerpvisie wonen en werken

Winterwijk - De provinciale diensten stemmen op hoofdlijnen in met de ontwerpvisie Wonen en Werken van de gemeente Winterswijk. Naast een aantal aandachtspunten geeft het oordeel van de diensten op een enkele onderdelen aanleiding tot een heroverweging. De commissie Burger en Omgeving zal zich hierover buigen in de vergadering van 25 juni a.s.

De Visie Wonen en Werken is een evaluatie van het structuurplan 1992 in het bijzonder voor wat betreft de functies wonen en werken. De visie geeft aan waar de gemeente in de komende jaren de benodigde ruimte wil vinden voor woningbouw en bedrijfsontwikkeling.

Regionaal bedrijventerrein
Een van de punten van heroverweging is het feit dat in de ontwerpvisie in de ogen van de provincie onvoldoende rekening is gehouden met het regionale bedrijventerrein. Bepaalde grootschalige bedrijfssoorten zoals transport en logistiek zouden volgens de diensten naar dat terrein moeten worden verwezen.
Het college kiest er voor om de bestaande bedrijven in Winterswijk te houden en - voorzover mogelijk- nog ruimte te geven voor ontwikkeling. Voor nieuwe bedrijven wordt de lat hoger gelegd als het gaat om vestigingscriteria. De consequenties van het te voeren beleid is dat heldere definiëring van thema's nodig is, het ruimtelijke kwaliteit in de hand werkt, oplossingen op maat mogelijk zijn en een aanvaardbaar niveau van kosten.

Bedrijfslocatie West
De provinciale diensten hebben verder overwegende bedenkingen ten aanzien van de geplande bedrijfsontwikkeling in het gebied ten westen van de Rondweg-west.
De provincie geeft de landschappelijke en ecologische waarden van dit gebied voorrang.
De provincie onderkent echter wel dat Winterswijk, naast de potenties de binnen de bestaande kern aanwezig zijn nog behoefte heeft aan uitbreiding van haar bedrijventerrein en noemt daarbij een aantal alternatieven.
Het college van burgemeester en wethouders van Winterswijk wil naar aanleiding van deze uitkomst eerst een onderzoek starten naar een alternatieve locaties voor de uitbreiding van haar bedrijventerrein en alle voor- en nadelen van elke alternatief op een rij zetten, voordat de keuze voor bedrijventerrein West wordt ingewisseld.

Alternatieven
Het alternatievenonderzoek wordt gekoppeld aan de verkeersvisie (ontsluiting, parkeerdruk, wegcapaciteit, verkeersveiligheid, meerwaarde voor het bedrijventerrein) Ook zal segmentering van belang zijn bij de afweging. Segmentering stelt de vraag welke bedrijfssoort wel en welke niet gewenst is in Winterswijk.
Door de provincie wordt als alternatief voor Bedrijfslocatie West' een nieuwe uitbreidingslocatie ten zuidwesten aangestipt, tussen de Vreehorstweg en Eekelerweg. Ook locatie Noordwest tussen de Groenloseweg en spoorlijn is voor de provincie aangeduid als mogelijke optie met geringe uitbreidingsmogelijkheden.
Met de uitbreiding van bedrijventerrein Misterweg is wel ingestemd door de provincie. Aanbevolen wordt te streven naar een meervoudig en zuinig ruimtegebruik. Ook met de plannen (zoals beschreven in de Visie Wonen en Werken) om bedrijfslocatie Spoorzone en bedrijventerrein Noord te herontwikkelen wordt gesteund door de provincie.

De punten van heroverweging zullen op 25 juni in de commissievergadering Burger en Omgeving worden besproken. De visie moet nog door de raad worden vastgesteld. Indien het ontwerp nog op essentiële onderdelen wordt aangepast zal deze vooraf nog opnieuw in de inspraak worden gebracht.
Het college kan dan alvast met de punten waar overeenstemming bestaat aan de slag. Dit betreft o.a. de spoorzone en het te revitaliseren bedrijventerrein noord waarvoor inmiddels een masterplan wordt voorbereid. Dit geldt ook voor een ontwikkelingsvisie voor het centrumgebied.
Deze optie past het best in het duale stelsel zoals dat in Winterswijk wordt toegepast. Bovendien levert deze aanpak de meeste tijdwinst op zonder aan de controlerende taak van de raad afbreuk te doen.