Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Meldpunt voor Wvg-gebruikers

Wvg-protocol biedt geen soelaas

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) openen dinsdag 17 juni 2003 het 'Meldpunt Wvg-protocol'. Mensen die recht hebben op voorzieningen uit de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) maar die van de gemeente niet krijgen, kunnen bellen met telefoonnummer: 030 - 29 33 234. Het meldpunt is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 13.00 uur. Ook zijn er internetsites beschikbaar waar Wvg-gebruikers een enquête kunnen invullen. Het meldpunt is tot 1 december 2003 bereikbaar.

Nog steeds wordt er niet geluisterd naar de wensen en de persoonlijke omstandigheden van de Wvg-gebruiker, wachten mensen maanden op uitsluitsel over een vervoersvoorziening of een woningaanpassing omdat de gemeenten geen duidelijkheid geven over de aanvraag van een voorziening. En nog te vaak krijgt iemand een dure scootmobiel terwijl hij een eenvoudige auto-aanpassing wenst.

Met de invoering van het Wvg-protocol in maart 2002 zou aan deze praktijken een eind komen. De gemeenten hadden een houvast voor een behoorlijke toepassing en uitvoering van de Wvg. Maar het protocol is niet bindend en volgens de gebruikers leggen veel gemeenten het protocol naast zich neer. Dat blijkt ook uit de uitspraak van de Rotterdamse Arrondissement rechtbank waarin duidelijk is gesteld dat het protocol slechts een beleidsadvies is, en derhalve niet hoeft te worden opgevolgd. 'Voor de gemeenten die de Wvg al goed uitvoeren heeft het protocol weinig meerwaarde', aldus Jan Troost, voorzitter CG-Raad. 'En in de gemeenten waar het al slecht was, blijft het slecht. Het protocol verandert daar niets aan.'

De CG-Raad, FvO en CSO roepen de Wvg-gebruikers op om te bellen met het meldpunt of te surfen naar de websites van de gebruikersorganisaties om aan te geven in welke gemeenten het Wvg-protocol niet is ingevoerd. De reacties worden gebruikt om de regering en de Tweede Kamer ervan te overtuigen dat er bindende afspraken moeten worden gemaakt met de gemeenten. Alleen op die manier kan er een einde komen aan de rechtsongelijkheid tussen de gemeenten en krijgt iedere klant de aanpassing die nodig is.

U kunt de vragenlijst hier downloaden en uitprinten (Word-formaat) of
u kunt de vragenlijst opvragen bij het Meldpunt Wvg, telefoon 030 - 29 33 234.

---