Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

In september 2003 verhuist het Ministerie van OCenW van Zoetermeer naar Den Haag. De ongeveer 1600 medewerkers van het Bestuursdepartement gaan werken in De Hoftoren, vlakbij collega-departementen en het Centraal Station. Het agentschap Cfi blijft in Zoetermeer gehuisvest.

Aanleiding voor de verhuizing is de afstand tussen Zoetermeer en het politieke hart in Den Haag. Die afstand is in de praktijk te groot om goed contacten te onderhouden. Bovendien belemmert ze de samenwerking met andere ministeries, die steeds belangrijker wordt. Door de ligging pal naast het Centraal Station wordt OCenW veel beter bereikbaar, zowel voor de eigen medewerkers als voor gasten. OCenW verwacht dat vestiging in Den Haag ook een betere uitgangspositie zal opleveren voor de werving van personeel.

Het gebouw
Het Amerikaans-Engels architectenbureau Kohn Pedersen Fox ontwierp de 142 meter hoge Hoftoren. Het ranke gebouw dat in een u-vorm is gebouwd, heeft een transparant karakter. Dit komt ondermeer tot uitdrukking in het gebruik van veel glas, zoals ramen van 2,7 meter hoog en een opvallend lichte, acht meter hoge entreehal. Ontwerpgroep Trude Hooykaas heeft het interieur ontworpen. Het kenmerkt zich door lichte kleuren en natuurlijke materialen: blank hout, aluminium en glas.
Het gebouw bestaat uit een laagbouwdeel van 16 verdiepingen en een hoogbouwdeel van 29 verdiepingen. OCW bezet 19 verdiepingen. Op de resterende verdiepingen komt een andere huurder. Het gebouw heeft twee ingangen, één aan de Rijnstraat en één aan de Oranjebuitensingel. Er is een ondergrondse parkeergarage met een beperkt aantal gereserveerde parkeerplaatsen voor OCW, onder andere voor mindervaliden.

Kunst in het gebouw
In De Hoftoren is volop kunst te zien. Voor bewoners, maar zeker ook voor bezoekers en voorbijgangers.
Zo zijn de twee tentoonstellingsruimten in de centrale toegangshal voor het publiek toegankelijk, hier is wisselend werk te zien van kunstenaars van kunstacademies en werkplaatsen. In de openbare ruimten en vergaderzalen komen kunstwerken, die speciaal voor De Hoftoren worden gemaakt. O.a. Elsa Stansfield en Madelon Hooykaas, Marijke van Warmerdam, Job Koelewijn, JCJ Vanderheyden hebben hiertoe een opdracht gekregen. In de ontmoetingsruimten op de kantooretages komt kunst in bruikleen van Nederlandse musea. Tenslotte hangt in de werkruimten actuele kunst uit het aanbod van een kunstuitleeninstelling.

Werken in De Hoftoren
In principe hebben alle medewerkers van OCW een eigen werkplek, tenzij directies ervoor kiezen om werkplekken te delen. Werken in De Hoftoren zal hoe dan ook anders zijn dan in Zoetermeer. Medewerkers kunnen - afhankelijk van het soort werk - op verschillende plaatsen werken: op de eigen werkplek, geconcentreerd werken in een concentratieruimte of overleggen in het Grand Café. De werkplekken zijn vaker in een open omgeving of meerpersoonskamers gesitueerd dan in Zoetermeer. Zo wordt de ruimte optimaal benut en komen medewerkers elkaar gemakkelijk tegen.Ter ondersteuning van deze manier van werken kunnen medewerkers vanaf elke werkplek, maar ook in het Grand Café, restaurant en koffiecorner én vanuit huis inloggen op het OCW-computernetwerk.

Voorzieningen en faciliteiten

* openingstijden van 7.00 tot 21.00 uur.

* mogelijkheden voor ontbijt, lunch en diner
* speciale rookruimten

* fitnessruimte

* vervoerplan met regelingen voor ov-kaart
Adresgegevens m.i.v. ongeveer 15 september 2003 Bezoek adres: Rijnstraat 50
Postadres: Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag
Telefoon: 070-4123456

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl