Prolion Holding N.V.

CONCEPT CONCEPT

PERSBERICHT

CONCEPT PERSBERICHT

Aantal pagina's: 265 127
Versie 1.3 14 januarisseptember 2002Vijfhuizen, 10 juni 20031

Prolion wijzigt strategie en maakt resultaat boekjaar 2000/2001 bekend.

Tegenvallende resultaten Prolion

Prolion Holding N.V. (Prolion) maakt vandaag vervroegd haar jaarcijfers 2000/2001 bekend. De omzet over het financiële jaar 2000/2001 daalde met 36% ten opzichte van het voorgaande boek jaar als gevolg van de MKZ-crisis en het afbouwen van tussenvoorraden. De bruto marge bleef met 411 % nagenoeg op peil. Door stringente kostenmaatregelen daalden de operationele kosten met 10% waardoor per saldo operationeel een positief resultaat is behaald. Als gevolg van incidentele lasten ad EUR 7,1 miljoen bedraagt het nettoresultaat -/- EUR 6,4 miljoen. Deze incidentele lasten, die het gevolg zijn vanondermeer voortvloeien uit de gewijzigde strategie van Prolion Holding N.V. ("Prolion") alsmede de MKZ-crisis, hebben betrekking op een aantal forse afschrijvingen voorzieningenop een aantal op de balansposten 'financiële vaste activa' en 'vorderingen'. Operationeel is een positief resultaat behaald. Prolion wijzigt haar strategie en zal zich volledig focussen op de automatisering van de melkveehouderij met als belangrijkste product de melkrobot (AMS). De overige activiteiten zullen worden afgestoten. Tevens zal de onderneming selectief de distributie naar de eindgebruikeraan melkveehouders gedeeltelijk in eigen beheer gaan uitvoeren, hetgeen tot op heden volledig door derden werd uitgevoerd. In het boekjaar 2000/2001 hebben Prolion''s distributeurs 239 melkrobots aan melkveehouders verkocht, hetgeen conform eerdere verwachtingen is. Prolion heeft aan haar distributeurs 163 melkrobots verkocht, waardoor de tussenvoorraad met 76 systemen is afgebouwd. Prolion heeft met haar huisbankiers een additionele financiering afgesloten ad EUR 1,7 miljoen. om de gevolgen van de MKZ -crisis te overbruggen. Dit is beduidend minder dan de eerder uitgesproken verwachte financieringsbehoefte van EUR 4 miljoen.

Algemene Vergadering van Aandeelhouders

Op 15 mei 2003 heeft Prolion in een persbericht aangekondigd dat zij overeenstemming heeft bereikt over de uitgifte van renteloze verplicht converteerbare leningen ter versterking van het eigen vermogen en de liquiditeitspositie:

voor een bedrag van circa EUR 8.850.000 worden bestaande leningen omgezet in renteloze verplicht converteerbare leningen; en

voor een bedrag van EUR 2.600.000 worden nieuwe middelen aangetrokken met de uitgifte renteloze verplicht converteerbare leningen.

Tevens heeft Prolion in het genoemd persbericht aangekondigd dat zij ter verdere versterking van het eigen vermogen en de liquiditeitspositie voornemens is door verdere uitgifte van renteloze verplicht converteerbare leningen additionele middelen aan te trekken voor een bedrag van maximaal EUR 4.000.000.

Voorwaarde voor de bovengenoemde uitgiften van renteloze verplicht converteerbare leningen voor een bedrag van in totaal maximaal circa EUR 15.450.000 met een conversieprijs van EUR 0,10 per gewoon aandeel is goedkeuring door de algemene vergadering van aandeelhouders voor het verlenen van deze rechten tot het nemen van gewone aandelen.

Na publicatie van een emissieprospectus, naar verwachting in september/oktober 2003, zal bestaande houders van gewone aandelen tevens de mogelijkheid worden geboden, tegen nog nader te bepalen voorwaarden, in te schrijven op een emissie van gewone aandelen tegen een uitgifteprijs van EUR 0,10 per gewoon aandeel.

Teneinde de uitgifte van renteloze verplicht converteerbare leningen en een emissie voor bestaande aandeelhouders mogelijk te maken wordt aan de op 24 juni 2003 te houden algemene vergadering van aandeelhouders voorgesteld de vergadering van houders van prioriteitsaandelen aan te wijzen als zijnde bevoegd te besluiten tot uitgifte van gewone aandelen en het verlenen van rechten tot het nemen van gewone aandelen, alsmede tot beperking of uitsluiting van het voorkeursrecht van aandeelhouders bij de uitgifte van gewone aandelen of het verlenen van rechten tot het nemen van gewone aandelen, voor alle nog niet geplaatste gewone aandelen binnen het maatschappelijk kapitaal en voor de periode van 1 jaar.

2002/2003 (14 februari 2003) Holding NV ('Prolion')GM/Prolion Ggde Prolionde Onderneming op iswerd met eenaan van inonderDoorMet op welk momentwaarbij Prolion van aandelen, welke zullen worden opgenomen in een emissieprospectus,Prolion aan de algemene vergadering van aandeelhouders, , waarvan de voorwaarden nog dienen te worden bepaald, De voorwaarden voor deze reverse share split dienen nog te worden bepaald. In de algemene vergadering van aandeelhouders die zal worden gehouden op juni 2003 zullen de bovengenoemde uitgifte van nieuwe aandelen en de reverse share split aan de aandeelhouders worden voorgelegd en toegelicht.zalgaat trachten van bijkomende middelen ter waarde van verder op zoek naar te verwerven, eveneens inbijkomende middelen, onder eenwelkedie op van de GM/Prolion Groepeen 00.000 miljoen

Op isEveneens werd aan de Rabobankeer1Ten gevolgeOp basisDeze transacties behoeven eerst de goedkeuring van Autoriteit Financiële Markten en zullen nadien ter goedkeuring worden voorgelegd aan een Algemene Vergadering van Aandeelhouders die op .. juni 2003 zal worden georganiseerd ten kantore van de onderneming te Vijfhuizen. GM/Prolion Gg zalwordt wordenIn dit kaderZodat bleefaanzienlijkgevoelig zal worden wordtvolgensindervan de.,Den d kosten onverminderdDit is een substantiële stap in de herstructurering van de groep. O.a. hHGmbH 64Dit is een substantiële stap in het afronden van de vorig jaar ingezette herstructurering van de groep. hierdoor URuro86

ehet mediovoorjaar
O.a. hHGmbH 64 Dit is een substantiële stap in het afronden van de vorig jaar ingezette herstructurering van de groep.01reeds

een resultaat
Directie en Raad van Commissarissen
Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 10 juni 2003

Voor nadere informatie:

Prolion Holding N.V.
De heer B. Vandekerckhove
Tel: 023 558 9050

Website:www.prolion.nl

Profiel

Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is als full-line leverancier van melkwinningsapparatuur gespecialiseerd in ontwikkeling, productie en verkoop van systemen voor de automatisering en procesbeheersing in de melkvee-houderijsector.

De wereldwijde vermarkting vindt plaats via 100% dochteronderneming Gascoigne Melotte met eigen vestigingen in de belangrijkste Europese zuivellanden en via exportactiviteiten. Nauwe samenwerking met een fijnvertakt dealernetwerk van specialisten in melkwinnings-apparatuur waarborgt een kwalitatief hoogwaardige ondersteuning van de eindgebruiker. Het totale productprogramma omvat conventionele melkwinnings-apparatuur en een, op eigen technologie gebaseerd, Automatisch Melk Systeem (AMS).

The information transmitted is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain confidential and/or privileged material. Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities other than the intended recipient is prohibited. If you received this in error, please contact the sender and delete the material from any computer.6431837635 686857136791577283761.0031.11451607867965167
FinanciëleBuitengewoneBuitengewone baten en lastenUitzonderlijke resultaten vnl. M Deutschlandevoorheen in belangrijke mate aankoopovernameIn de eerste helft van het financiële jaar 2001/2002 heeft Prolion te kampen gehad met tegenvallende resultaten als gevolg van minder dan verwachte verkopen van melkrobots. Als gevolg van MKZ zijn de inkomens van melkveehouders in Europa in het afgelopen kalenderjaar substantieel verminderd. Hierdoor en door de verslechterde economische omstandigheden is de investeringsbereidheid onder melkveehouders afgenomen.

Voor Prolion heeft dit geleid tot een voorlopig nettoverlies van EUR 5,0 mln. in de eerste helft van het boekjaar. Hierbij is geen rekening gehouden met mogelijke aanvullende voorzieningen. .

Mede als gevolg van het verlies in de eerste helft van het boekjaar is Prolion in gesprek met financiers om tot een oplossing te komen voor de thans ontstane liquiditeitsproblemen inclusief een versterking van het eigen vermogen.

In het kader van de reeds eerder in gang gezette kostenreductiede eerste helft van het boekjaar is het personeelsbestand in Nederland terugbracht van 69 naar 54. Daarbij is tevens het dienstverband van de heer Wijmans (financieel directeur) beëindigd. Verdere mogelijkheden tot reorganisatie is in gang gezeworden onderzocht.

Op dit moment is nog geen goede inschatting te maken wanneer de investeringsbereidheid onder melkveehouders weer aantrekt. In tegenstelling tot eerdere berichten kunnen over de verwachte verkopen en resultaten in de tweede helft van het boekjaar geen concrete uitspraken worden gedaan. Wel wordt rekening gehouden met een operationeel verlies in de tweede helft van het boekjaar.

Op 13 februari a.s. zullen de definitieve cijfers over de eerste helft van het financiële jaar 2001/2002 bekend worden gemaakt.

Strategie
De wijziging in de strategie wordt als volgt vormgegeven:

Focus op automatisering van de melkveehouderij
Desinvesteren van alle activiteiten buiten de melkveehouderijsector gedurende het lopende boekjaar; Verderehoogde investeringen in de verdere technologische ontwikkeling van de melkrobots;

Verdere Verdere controle over distributie van de melkrobots

Gedeeltelijk onderbrengen van de distributie in eigen beheer door het aankopen van distributie organisaties in specifieke landen. AMSGedeeltelijk onderbrengen van de distributie in eigen beheer door het aankopen van distributie organisaties in geselecteerde landen en voor geselecteerde labels

Met deze wijzigingen kan Prolion zich met alle middelen volledig concentreren op de veelbelovende en snelgroeiende markt voor melkrobots en zo haar vooraanstaande marktpositie veilig te stellen. Voorts krijgt Prolion met distributie in eigen beheer directe invloed op de marketing en verkoop van het AMS en levert zij rechtstreeks aan de eindgebruiker. Prolion stopt met het verstrekken van langlopende financieringen voor marktontwikkeling aan distributeurs en/of het nemen van minderheidsparticipaties in distributiemaatschappijen. Voor Prolion heeft de distributie in eigen beheer de volgende consequenties: Directe invloed op de marketing en verkoop van de melkrobot; Rechtstreekse levering aan en contact met melkveehouders; Vermindering van het werkkapitaal-beslag.
Prolion stopt met het verstrekken van langlopende financieringen aan distributeurs.

Markt
Over het gehele boekjaar heeft Prolion 1 163 AMS systemen melkrobots verkocht aan distributeurs, terwijl door haar distributeurs 239 melkrobotsAMS systemen aan melkveehouders zijn verkocht (ruim 500 boxen), waarmee de tussenvoorraad bij haar distributeurs met 76 systemenmelkrobots is afgebouwd (zie onderstaande tabeltabel 1).

Tabel 1

Overzicht verkopen aan distributeurs (Wholesale) en verkopen van distributeurs aan melkveehouders (Retail) per 30 juni 2001*

|Periode |Wholesale |Retail |Tussenvoorraad | | |(# Melkrobots) |(# Melkrobots) |bij distributeurs| | | | |per ultimo | | | | |periode** | |1/01/00 - |100 |69 |201 | |30/06/00 | | | | | | | | | |1/07/00 - |90 |137 |154 | |31/12/00 | | | | |1/01/01 - |73 |102 |125** | |30/06/01 | | | | |Totaal 2001 |163 |239 |125** |


* Geen accountantscontrole toegepast

** Doelstelling voor 31/12/01: 100

Zoals bekend is dit voorjaarProlion in het derde kwartaal de Europese veestapel getroffen door een uitbraak van MKZ in Europa. Inmiddels wordt in continentaal Europa geen MKZ meer aangetroffen. In het Verenigd Koninkrijk zijns recent echter opnieuw MKZ uitgebrokenuitbraken geconstateerd.. Zoals bekendMKZ belemmert MKZ voor Prolion en haar distributeurs de mogelijkheden tottot verkoop en met name ook de aflevering van melkrobots. Prolion ziet de interesse in continentaal Europa, conform eerdere verwachtingen, op dit moment weer aantrekken. Dit wordt bevestigd door het feit dat in de tweede helft van het boekjaar 102 systemen aan melkveehouders eindgebruikers zijn verkocht. Hetgeen, ondanks MKZ, een stijging betekent van 48% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. Prolion zal zich blijven richten op een verdere versnelde afbouw van de tussenvoorraad. Het doel is om binnen 18 maanden op order te gaan produceren.

Resultaten

Tabel 2, kKerncijfers
|Cijfers (EUROuro * |2000/200|1999/200|
|miljoen.) |1 |0 |
|Omzet |25,,8 |40,,2 |
|Bruto marge |10,,7 |16,,7 |
|Netto winst |-/- |4,,6 |
| |6,,4 | |
| | | |
|Nettowinst per gewoon |-/- |0,37 |
|aandeel (EURuro) |0,52 | |

Toelichting op de geconsolideerde resultatenrekening

Omzet

Prolion heeft over het boekjaar 2000/2001 een omzet behaald van EUR 25,8 mlnmiljoen., Hhetgeen een daling betekent van 36% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling is een gevolg van de MKZ-crisis enerzijds en de doelstelling om de tussenvoorraden af te bouwen anderzijds. De omzet bestaat voor ..87% uit melkrobotsAMS en melkrobots AMS gerelateerde productenomzet.

Bruto marge

De bruto marge daalde van 41,6% naar 41,3% als gevolg van een licht gewijzigde verkoopmix.

Kosten

De operationele kosten daalden met 10% voornamelijk als gevolg van stringente maatregelen in de tweede helft van het boekjaar.

Incidentele lasten

Uit hoofde van de gewijzigde strategie en als gevolg van de MKZ-crisis heeft Prolion besloten haar balans nog eens extra kritisch tegen het licht te houden en voorzichtigheidshalve een aantal forse voorzieningen te treffen op de balansposten 'financiële vaste activa' en 'vorderingen'.

Nettowinst

Als gevolg van de incidentele lasten daalde de nettowinst van EUR 4,6 miljoen. naar -/- EUR 6,4 miljoen..

Toelichting op de geconsolideerde balans

Eigen Vermogen

Na afboeking van het resultaat op het Eigen Vermogen bedraagt de solvabiliteit 43%.

Vorderingen

De vorderingen ten opzichte van vorig boekjaar zijn toegenomen van EUR 27,7 mmiljoenln. naar EUR 32,8 miljoen. Het beleid van Prolion is erop gericht om het netto werkkapitaal sterk terug te dringen. De post vorderingen is na balansdatum, in de maanden juli en augustus, met EUR 4 miljoen. teruggelopen als gevolg van betalingendoor ontvangsten van debiteuren en zal, op basis van afspraken gemaakt met afnemers, gedurende het lopende boekjaar verder afnemen.

Financiering

Prolion heeft de gesprekken met haar bankiers over de additionele financieringsbehoefte als gevolg van MKZ afgerond. Deze is uiteindelijk uitgekomen op EUR 1,7 miljoen in plaats van de eerder verwachte EUR 4 miljoen. Dit is het gevolg van een aantal factoren: Stringente kostenbeheersing. De operationele kosten per maand zijn teruggebracht tot EUR 500.000 in augustus; Er wordt geen MKZ meer aangetroffen op het continent, de interesse in aanschaf van melkrobots trekt weer aan; Prolion heeft de druk op haar debiteuren om de vorderingen te voldoen verder vergroot.; Het productieprogramma voor niet AMS-activiteiten is aangepast op afnemers die tijdig aan de aangescherpte betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Voor AMS-activiteiten was het productieprogramma al aangepast;

Organisatie

De heer A.E. Wijmans (41) zal per 1 okto7 september a.ss.. het management team van Prolion versterken. De heer Wijmans wordt verantwoordelijk voor Financiëen en& Control en zal na een inwerkperiode de werkzaamheden van de heer J.C. Eendebak overnemen die voor eende overgangsperiode tot 15 ooktober a.s. heeftzal waargenoemenis aangesteld. De heer A.E. Wijmans heeft een uitgebreide ervaring in diverse financiële directie functies.

Vooruitzichten

Prolion is positief over de structurele vooruitzichten voor de markt van melkrobots. Naast een bijdrage aan het welzijn van de boer melkveehouder en zijn veestapel, draagt de melkrobot bij aan een betere kwaliteitsbeheersing van de melkproductie op het melkveehouderijbedrijf. De structurele groeivooruitzichten voor de verkopen van melkrobots blijven daarom onveranderd goed. Prolion verwacht over het eerste halfjaar van het boekjaar 2001/2002 nog een beperkt verlies door naijleffecten van de MKZ -crisis in de periode tot en met september. Daarnaast hecht Prolion groot belang aan een verdere afbouw van de tussenvoorraad bij distributeurs, waardoor wholesale verkopen beperkt zullen blijven. In de tweede helft daarentegen zullen retail orders zich direct vertalen in wholesale orders en zal naar verwachting weer winst gemaakt worden. Prolion verwacht over het hele jaar een groei in retailorders tussen de 35% envan ongeveer 40% ten opzichte van het boekjaar 2000/2001. Op basis van de huidige marktomstandigheden en onvoorziene omstandigheden daargelaten verwacht Prolion per saldo over het gehele boekjaar 2001/2002 een positief netto resultaat te behalen.

Directie Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 14 januari4 september 20021

Voor nadere informatie:
Prolion Holding N.V.Citigate First Financial
Martha van Dijk

Tel: 02320 558 90505754014

Websitee:www.prolion.nl

Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector. In deze sector heeft Prolion een uitgebreide productenrange ondergebracht in verschillende labels. Tot de productenrange van Prolion behoort onder meer de melkrobot (AMS). Dit is een volledig geautomatiseerd systeem voor melkwinning in de stal, gebruikmakend van een met sensoren uitgeruste melkrobot.

|Geconsolideerde winst- -en- |2 | | | | | |verliesrekening over 1-7-2000 tot en | | | | | | |met 30-6-2001 | | | | | | | | | | | | | | | |1-7-2000 t/m 30-6-2001 | |1-7-1999 t/m | | | | | |30-6-2000 | | | | |E | | |E | | | | | | | | | | |Netto-omzet | |25,.773| | |40,.154| | | | |,.802 | | |,.990 | | |Kostprijs van de | |15,.120| | |23,.467| | |omzet | |,.580 | | |,.947 | | |Bruto-omzetresultaa| |10.,653| | |16,.687| | |t | |.,222 | | |,.043 | | | | | | | | | | |Uitbesteed werk |1.,855.,079 | | |1.,203.| | | | | | | |,667 | | | |Lonen, salarissen |2.,091.,148 | | |1.,720.| | | |en sociale lasten | | | |,998 | | | |Afschrijving op |198.,571 | | |153.,24| | | |materiële vaste | | | |5 | | | |activa | | | | | | | |Servicekosten |991.,077 | | |1.,851.| | | | | | | |,490 | | | |Marketingkosten |1.,686.,455 | | |1.,341.| | | | | | | |,535 | | | |Overige |3.,350.,590 | | |5.,051.| | | |bedrijfskosten | | | |,852 | | | |Som voor | |10.,172| | |11.,322| | |incidentele | |.,920 | | |.,787 | | |bedrijfslasten | | | | | | | |Incidentele lasten | |7.,121.| | |0 | | | | |,682 | | | | | |Som der | |17.,294| | |11.,322| | |bedrijfslasten | |.,602 | | |.,787 | | | | | | | | | | |Financiële baten en| |-123.,4| | |69.,979| | |lasten | |65 | | | | | |Resultaat uit | |-6.,764| | |5.,434.| | |gewone | |.,845 | | |,235 | | |bedrijfsuitoefening| | | | | | | |Belastingen | | | | | | | |resultaat uit | | | | | | | |gewone | | | | | | | |bedrijfsuitoefening| | | | | | | | | |- | | |- | | |Resultaat op niet | | | | | | | |geconsolideerde | |330.,52| | |-1.,494| | |deelnemingen | |4 | | |.,890 | | | | | | | | | | |Buitengewone baten | |0 | | |623,.32| | |en lasten na | | | | |5 | | |belastingen | | | | | | | |Resultaat | |-6.,434| | |4.,562.| | | | |.,321 | | |,670 | | | | | | | | | | | | | | | | | |

|Geconsolideerde balans per 30 juni 2001 | | | | | | |30-6-2001| | |30-6-200| | | | | | |0 | | | |E | | |E | |Actief | | | | | | | | | | | | | |Vaste activa | | | | | | | | | | | | | |Immateriële vaste |13.,635.,43| | | | | |activa |8 | | |12.,194.,| | | | | | |164 | | |Materiële vaste activa |632.,617 | | | | | | | | | |673.,935 | | |Financiële vaste activa |13.,595.,09| | | | | | |9 | | |13.,697.,| | | | | | |705 | | | | |27.,863.,| | | | | | |154 | | |26.,565.| | | | | | |,804 | | | | | | | | |Vlottende activa | | | | | | | | | | | | | |Voorraden |4.,407.,770| | | | | | | | | |2.,989.,6| | | | | | |07 | | |Vorderingen en | | | | | | |overlopende activa |32.,785.,27| | | | | | |0 | | |27.,666.,| | | | | | |399 | | |Liquide middelen |25.,873 | | | | | | | | | |517.,449 | | | | |37.,218.,| | | | | | |913 | | |31.,173.| | | | | | |,455 | | | | | | | | |Totaal | |65.,082.,| | | | | | |067 | | |57.,739.| | | | | | |,259 | | | | | | | | |Passief | | | | | | | | | | | | | |Eigen vermogen | | | | | | |Geplaatst kapitaal |4.,348.,172| | |4.,348.,| | | | | | |172 | | |Agio reserve |26.,521.,23| | |26.,521.| | | |0 | | |,230 | | |Wettelijke reserves |3.,751.,955| | |3.,751.,| | | | | | |955 | | |Overige reserves |-6.,475.,03| | |0 | | | |8 | | | | | | | |28.,146.,| | |34.,621.| | | |319 | | |,357 | | | | | | | | |Voorzieningen | |418.,623 | | |318.,801| |Langlopende schulden |3.,933.,7| | |4.,936.,| | |81 | | |050 | |Kortlopende schulden | |32.,583.,| | |17.,863.| | | |344 | | |,051 | | | | | | | | |Totaal | |65.,082.,| | |57.,739.| | | |067 | | |,259 |


---- --