FNV

PERSBERICHT

FNV laaiend over 'pensioendraai' werkgevers

De FNV is witheet over de draai die werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft gemaakt in haar opstelling over de VUT en het prépensioen. Trokken de werkgevers eerst één lijn met de vakbeweging, bij het bekend worden van de Haagse bezuinigingsplannen schaarden zij zich plotseling achter de opstelling van het nieuwe kabinet. Dat heeft aangekondigd allerlei gunstige belastingregels met betrekking tot de VUT en het prépensioen te willen afschaffen.

In een brief roept Nederlands grootste vakcentrale VNO-NCW-voorzitter Schraven tot de orde. Tegelijkertijd doet de FNV "een beroep op alle werkgevers het heilloze kabinetsplan om de fiscale faciliëring van prépensioen te slopen, te verwerpen en het kabinet te bewegen tot intrekking van deze voorstellen."

In de brief herinnert de FNV Schraven er ook aan dat inzet van de vakbeweging er steeds op gericht was om gezamenlijk met de werkgevers te komen tot een oplossing van de financiële pensioenproblemen. De vakcentrale voegt daar echter dreigend aan toe: "Deze constructieve houding valt echter niet vol te houden als de kabinetsplannen doorgaan. Immers, deze plannen maken de pensioenproblemen op korte termijn flink groter. Onder druk van fiscale paardenmiddelen laat de FNV zich niet dwingen tot aanpassing van pensioenregelingen. Eerder is het tegendeel het geval en zal daardoor prépensioen en VUT uitgroeien tot een hard en herkenbaar strijdpunt in het CAO-overleg."

De FNV besluit de brief aan Schraven met een schot voor de boeg. Mochten de werkgevers niet terugkeren op hun schreden, dan zal FNV zich beraden over haar positie met betrekking tot de STAR-aanbevelingen. Maar zeker ook over nog in discussie zijnde beleidstrajecten waarin de toekomst van pensioen aan de orde is, alsook het SER-adviestraject over de toekomst van de pensioenen.

FNV Voorlichting /
Paulus Plas : 020 - 58 16 553

De integrale brief staat op www.fnv.nl/nieuws