De Unie


Grontmij Groep: CAO - stand van zaken

12 juni 2003 - Op dinsdag 27 mei j.l. is er weer overleg geweest over de CAOs bij de Grontmij Groep.
Na twee overlegrondes is van werkgeverszijde nog steeds geen concreet loonbod gedaan. De gesprekken zijn tot dusver overwegend van oriënterende en informerende aard geweest.

In de eerste ronde waren de voorstellen over en weer al toegelicht. Ik breng u in herinnering, dat de vakorganisaties ter voorbereiding gezamenlijk discussiebijeenkomsten hebben georganiseerd (en daar via intranet verslag van hebben gedaan), samen overleg hebben gehad met de COR en ook zoveel mogelijk samen zijn opgetrokken bij de CAO voorstellen.

Op het vlak van het salaris is voor ons het centrale sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers het uitgangspunt. De Unie heeft dit vertaald naar een beperkte algemene loonvraag van 2,5%. De collega-bonden hebben 1,5% + 40,-- maandelijks gevraagd (centen in plaats van procenten). Een punt dat nog specifiek door De Unie ter bespreking is ingebracht, is (het verschil tussen) theorie en praktijk van het leeftijdsbewust personeelsbeleid. FNV en CNV willen ook nog graag de werkgeversdonatie voor internationale solidariteit voortzetten (vakbondsactiviteiten in ontwikkelingslanden). De heer Robinson voorziet namens de directie een zeer geringe algemene salarisverhoging en wil die in samenhang zien met de individuele verhogingen. De vakorganisaties zijn nog steeds van mening, dat collectief en individueel los van elkaar gezien moeten worden. In het centraal akkoord wordt bovendien uitdrukkelijk gesproken van algemene contractloonstijging. Inmiddels wordt het centraal akkoord ook door de directie correct uitgelegd. Verder is na de tweede overlegronde ook duidelijk dat de directie, net als De Unie, een procentuele verhoging wenst af te spreken.

Een uitgebreide discussie is gevoerd over tijdstip(pen) van uitbetaling. Uit een overzicht van CAO-verhogingen sinds 1988 blijkt, dat de verhogingen traditioneel bijna altijd op 1 januari en 1 juli zijn uitbetaald. In 2001 is daar 1 november bijgekomen en in 2002 is de totale verhoging per 1 november uitbetaald. Van vakbondszijde bestaat in principe een voorkeur voor het begin van het contract (1 mei). Maar op 1 mei worden ook de PROS verhogingen uitbetaald, terwijl de winstdeling in de maand juni volgt. De directie denkt aan 1 november, precies midden in het contract. Op zich kunnen wij wel begrip opbrengen voor de wens tot spreiding van betalingen. Maar niet betalen bij begindatum CAO vergt qua volume ons inziens een compensatie.

Uiteraard heeft de heer Robinson de verslechterde situatie bij Grontmij aan de orde gesteld. Tegenvallende resultaten door moeilijke marktomstandigheden in een neergaande economie vragen om maatregelen als: aanname stop, verminderen van het aantal flexibele medewerkers (vooral uitzendkrachten, maar als het niet beter gaat, komen ook tijdelijken in beeld), kostenreductie, aanpassing van werkprocessen en concentreren op kernactiviteiten. Waarmee nog maar eens bedoeld werd te zeggen: verwacht nu geen stevige algemene loonsverhoging. Al met al zijn we nu extra benieuwd naar het eerste concrete loonbod van Grontmij. Maar de directie wil het kruit kennelijk nog even droog houden en de spanning er nog in

Wordt vervolgd op 16 juni. Dan is de volgende CAO-ronde. Waarschijnlijk wordt het een echte onderhandelingsronde.

Met vriendelijke groet,

Wouter van Lidth de Jeude
Bestuurder


* Intropagina Grontmij Groep

donderdag, 12 juni 2003