Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 12 juni 2003 www.jeugdraad.nl

Krista van Velzen zet Tweede Kamer in het donker
Nationale Jeugdraad sluit Foot Fight 2003 succesvol af

Krista van Velzen zat de beveiligingsmannen van de Tweede Kamer dwars. Elke avond doofde zij alle lichten in de Tweede Kamer om energie te besparen. Bas Pastoor, de voorzitter van Jong@leefbaar, trouwde zonder bruidsboeketten, omdat snijbloemen slecht voor het milieu zijn. Dat zijn enkele momentopnamen van Foot Fight 2003, een wedstrijd georganiseerd door de Nationale Jeugdraad. De Jeugdraad heeft begin april verschillende jongeren en politici uitgedaagd om in 28 dagen zoveel mogelijk het milieu te ontlasten. Het uiteindelijke doel? Zo veel mogelijk te besparen op hun mondiale voetafdruk. De strijd tussen de dertig deelnemers van Foot Fight, waaronder vijf Tweede-Kamerleden en bestuursleden van landelijke jongerenorganisaties, is afgesloten met opmerkelijke resultaten. Op zaterdag 21 juni wordt de winnaar gehuldigd tijdens de 100% Jong manifestatie van de Nationale Jeugdraad. De winnaar is de deelnemer die zijn of haar voetafdruk relatief het meest heeft weten te verkleinen.

Ieder mens gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Alles wat men eet, aantrekt of koopt, wordt ergens geproduceerd en moet worden vervoerd. Dit kost energie en is van invloed op de hoeveelheid ruimte die iemand inneemt. Dat noemen we de mondiale voetafdruk, een model bedacht door de Canadese wetenschappers Wackernagel en Rees. De gemiddelde Nederlander gebruikt 4,7 hectare ruimte per jaar (ongeveer 9,5 voetbalvelden). De hoeveelheid ruimte die beschikbaar is per persoon als we de aarde niet willen uitputten is 1,7 hectare. Dat is een aanzienlijk verschil. Onze voetafdruk moet dus omlaag. En dat kan. Dat hebben de deelnemers van Foot Fight 2003 bewezen. Zij hebben laten zien dat je best bewuster kan leven zonder er veel moeite voor te doen. Iedere week hebben zij bijgehouden hoeveel energie en ruimte zij bespaarden door zich te houden aan een aantal tips.

Onder de deelnemers bevonden zich vier Tweede-Kamerleden: Diederik Samsom (PvdA), Liesbeth Spies (CDA), Mirjam Sterk (CDA) en Krista van Velzen (SP). Ook andere vertegenwoordigers van politieke partijen deden mee, zoals Reinier Koppelaar (Christenunie), Eske van Egerschot (VVD), Bas Pastoor (Jong@leefbaar.nl) en Driek van Vugt (SP). Daarnaast hebben bestuursleden en voorzitters van jongerenorganisaties zoals SIB (Studenten Internationale Betrekkingen), JMA (Jongeren Milieu Aktief), Schone Kleren Kampagne en IVN-jong zich ingezet om de wedstrijd te winnen.

Alle deelnemers hebben in vier weken tijd enorme besparingen gedaan. Gemiddeld lagen de besparingen zo rond de 5 à 10%, maar de winnaar, die op 21 juni bekend gemaakt wordt, heeft maar liefst 22% bespaard op zijn of haar mondiale voetafdruk. Wat hebben de deelnemers gedaan om hun voetafdruk te verkleinen? Krista van Velzen (SP) heeft bijvoorbeeld stevig bespaard op elektra en gas, en dit bleef niet alleen beperkt tot haar eigen huis. Zo ging ze een conflict met de beveiligingsmannen bij de Tweede Kamer niet uit de weg. Op de fractie waar Krista werkt, sloot ze alle ramen en deuren als ze wegging, deed ze de lichten uit en draaide de verwarming omlaag. Dit ging de beveiligingsmannen te ver. De lichten moesten voortaan s nachts aanblijven. Ook de kopieerapparaten hadden van mij te vrezen, de CV heb ik vroeger dan normaal uitgezet en ik ben veel meer biologisch gaan eten dan eerst , aldus Krista van Velzen.

Benieuwd naar winnaar? Dit blijft geheim tot aan de Foot Fight Finale op 21 juni. Een tipje van de sluier: de top 10 is politiek gekleurd. Daarin bevinden zich drie Tweede-Kamerleden van verschillende partijen en vier jongeren afkomstig uit politieke jongerenorganisaties

De Foot Fight Finale vindt plaats tijdens de 100% Jong manifestatie van de Nationale Jeugdraad. Op deze manifestatie worden Foot Fight en andere projecten op spetterende wijze afgesloten.Dit gebeurt in samenwerking met actrice Victoria Koblenko, presentatrice Monique Hagen en cabaretier Jan Jaap van der Wal. Daarnaast zijn er verrassende workshops en activiteiten. U kunt de manifestatie ook bijwonen. Neem voor meer informatie contact op met de Nationale Jeugdraad via info@jeugdraad.nl of kijk op www.jeugdraad.nl