Gemeente Rotterdam

Nr. 25
12 juni 2003

Weekberichten van 16 t/m 22 juni 2003

Wethouder mevrouw De Faria geeft startschot Watermijl Wethouder mevrouw De Faria geeft op zondag 15 juni om 14.00 uur op de Erasmusbrug het startschot voor de eerste en tweede manche van Watermijl. Watermijl Rotterdam is de kortste officiële wegwedstrijd van Rotterdam over een afstand van 1 mijl (1.609m.). De start is op de Erasmusbrug en de route loopt vervolgens via de Schiedamsedijk naar de finish op de Coolsingel nabij het stadhuis. Door de korte afstand is het evenement voor iedereen toegankelijk. Verschillende Nederlandse en Belgische (sub-)topatleten doen mee. Watermijl bestaat uit verschillende manches, groepen die zijn ingedeeld op de verwachte eindtijd. Voor meer informatie: Rotterdam Marathon, Patrizia Vitale, e-mail: patriziavitale@rotterdammarathon.nl

Wethouder Bolsius geeft startschot voor
herinrichting Noord- en Bergsingel
Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) geeft op zondag 15 juni om 15.00 uur aan de Noordsingel het startschot voor de herinrichting van de Noordsingel en Bergsingel. De starthandeling wordt verricht samen met portefeuillehouder C. Zonneveld van deelgemeente Noord en de voorzitter van de bewonersvereniging Noord- en Bergsingel, W. van der Stroom. De middag begint met een high tea om 14.00 uur. De Noord- en Bergsingel zijn de eerste singels in Rotterdam die het kader van het Singelplan worden hersteld. Het Singelplan is onderdeel van het Waterplan Rotterdam 2000 - 2005 en is gericht op het verbeteren van de waterhuishouding en culturele en architectonische verbeteringen en verfraaiing van de stad. (Voor meer informatie: Deelgemeente Noord, Margot van Doggenaar, tel. 010 - 443 99 99)

Burgemeester Opstelten krijgt grootste fruitmand Nederland Burgemeester mr. Ivo Opstelten neemt op maandag 6 juni om 08.00 uur op het plein voor het Westin hotel/Weena Plaza de grootste fruitmand van Nederland in ontvangst. Het aanbieden van de fruitmand markeert de vestiging van de sappenbar Juicydetails in Weena Plaza. Het fruit wordt gedurende de dag uitgedeeld aan voorbijgangers, die het door Juicydetails kunnen laten verwerken tot een vers sapje. (Voor meer informatie: Robin Post van der Burg, tel. 06 - 212 953 94)

Wethouder Hulman slaat eerste paal parkeergarage De Veranda

Op maandag 16 juni slaan wethouder Stefan Hulman (o.m. Vervoer) en dagelijks bestuurder van de deelgemeente IJsselmonde, de heer W. Boonzaaijer, samen met de directeuren van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam en de dienst Stadstoezicht, de eerste officiële paal voor de parkeergarage op de Veranda, de nieuwbouwwijk aan de Nieuwe Maas, tegenover de Kuip. Om 15.30 uur is de ontvangst in Sports World aan het Cor Kieboomplein 100. De parkeergarage heeft een capaciteit van 630 plaatsen, deels parkeerplaatsen (300), deels stallingplaatsen (330) voor bewoners van het gebied. De parkeergarage is door het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam samen met Stadstoezicht ontwikkeld en wordt door Dura Vermeer groep NV gebouwd. Aan de rivierkant en aan de zijde van het Cor Kieboomplein komen, op de begane grond, horecagelegenheden. Dit vergroot de levendigheid in en rondom het gebouw. De parkeergarage kan naar verwachting eind 2004 in gebruik worden genomen.

(Voor meer informatie: OBR, Peter de Vet, tel. 010 - 489 58 56)

Eerste railsimulator in gebruik

Op dinsdag 17 juni neemt Mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid, in metrostation Wilhelminaplein om 11.30 uur de eerste railsimulator in Nederland in gebruik. Namens het college van B en W is wethouder Vervoer Stefan Hulman hierbij aanwezig. De RET gaat de simulator gebruiken om metrobestuurders op te leiden. Met behulp van de simulator leren bestuurders het Rotterdamse metronet onder uiteenlopende omstandigheden kennen. Zo kan de simulator verschillende weersomstandigheden nabootsen en kunnen tal van storingen en calamiteiten worden geoefend. Metrobestuurders worden zo bekend gemaakt met situaties die in de praktijk weinig voorkomen, zoals het uitbreken van brand. De RET is het eerste openbaarvervoerbedrijf in Nederland dat een dergelijk opleidingsinstrument in gebruik neemt. (Voor meer informatie: RET, mw. G.J.C.Hoppener, tel. 010 - 447 56 54)

Wethouder mevrouw De Faria opent daklozendag
Wethouder mevrouw De Faria (o.m. Volksgezondheid) opent op woensdag 18 juni om 11.00 uur de daklozendag in de hal van het stadhuis. Ook reikt zij drie prijzen uit aan personen die zich lange tijd hebben ingezet voor dak- en thuislozen. Na de officiële opening gaat wethouder De Faria in gesprek met het publiek over de opvang van en zorg voor daklozen. Thema van de daklozendag is Veiligheid. Daarbij gaat het vooral om de vraag wat de dak- en thuisloze zelf kan doen om de veiligheid in Rotterdam te vergroten. Een film over dit thema zal in de hal van het stadhuis worden vertoond. Na de officiële opening zijn er optredens van Toneelgroep stichting Kunst=Zinnig, de band van Stichting Opvang Verslaafden en dichters van het Schrijverscafé Sandfort. (Voor meer informatie: Anneke de Goede, tel. 010 - 465 99 44)

Wethouder Pastors levert stadsmonument Stulemeijer op Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) verricht op woensdag 18 juni om 16:00 uur samen met Wim Erkens, directeur van het Woningbedrijf Rotterdam, de officiële handeling voor de oplevering van de grootschalige renovatie van het stadsmonument Stulemeijer. Dit wooncomplex in Hillesluis, waar 132 kopers en huurders gaan wonen, is genomineerd voor de Nationale Renovatieprijs. De binnenkant van de woningen is in zijn geheel vernieuwd, er zijn ook woningen samengevoegd en de buitenkant is teruggebracht in de oorspronkelijke staat, zoals architect J.M. Hardeveld de woningen begin jaren '20 heeft ontworpen. Op dinsdag 17 juni wordt in Hotel New York omstreeks 17:00 uur bekend gemaakt wie de renovatieprijs wint. (Voor meer informatie: WBR, Sander van Lankveld tel. 010 - 440 88 66 of 06 - 53 45 06 22)

Burgemeester Opstelten opent Architectuur Festival en reikt Maaskantboek uit aan Jo Coenen
Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt op woensdag 18 juni om 20.00 uur in zaal Kriterion van het Groothandelsgebouw het boek 'Maaskant, architect van de vooruitgang' uit aan rijksbouwmeester Jo Coenen. Hij doet dat als voorzitter van de Stichting Maaskant Rotterdam, die het boek uitgeeft. Auteur Michelle Provoost geeft een toelichting op het boek. De presentatie van het boek is ook de officiële opening van het Architectuurfilm Festival Rotterdam (AFR), dat van 18 tot 22 juni wordt gehouden in Cinerama en Kriterion. Naast de filmvertoningen is er een stadsprogramma, waarin de viering van het 50-jarig jubileum van het Groothandels-gebouw, een ontwerp van Hugh Maaskant, centraal staat. Samen met Stichting Maaskant en Archicenter organiseert het AFR een film- en architectuurexpositie, verspreid over zes ontwerpen van architect Maaskant in Rotterdam die eenmalig voor het publiek worden opengesteld. Zo zal de goederenlift van het Groothandelsgebouw worden omgebouwd tot de eerste verticaal bewegende filmzaal. Bij de opening van het festival gaat de film 'Maaskant, de grootste architect van Nederland' in première. (Voor meer informatie: Judith Sluiter, communicatie.nu, tel. 010 - 425 63 32)

Wethouder Pastors in ontbijtdiscussie woningproductie Wethouder Marco Pastors (Fysieke Infrastructuur) neemt op donderdag 19 juni om 07:30 uur in Groot Kievitsdal te Baarn deel aan een ontbijtdiscussie van magazine Building Business. De vraag wordt gesteld waarom landelijk de bouwproductie daalt en landelijk de doelen niet worden gehaald. Marco Pastors vertelt wat er volgens hem moet gebeuren om de productie weer vlot te trekken en hoe dat in Rotterdam gebeurt. Hij gaat daarover in discussie met Helen van den Blink, directeur van ERA Bouw. Het debat wordt geleid door Friso de Zeeuw, directeur van Bouwfonds Ontwikkeling. Door de overige ontbijtgasten wordt ook meegediscussieerd. (Voor meer informatie: GSVB, Irene Cariaga, tel. 010 - 290 65 76)

Wethouder Bolsius opent Rotterdams Milieucentrum
Wethouder Lucas Bolsius (o.m. Buitenruimte) verricht op donderdag 19 juni om 18.45 uur aan de Coolsingel 57 - 63 (6e verdieping) de officiële openingshandeling van het nieuwe kantoor van het Rotterdams Milieucentrum. Het Rotterdams Milieucentrum heeft als doel het bevorderen van initiatieven om van Rotterdam een natuur- en milieuvriendelijke stad te maken. De hoofdtaak van het Milieucentrum is het ondersteunen van de in totaal meer dan 40 Rotterdamse natuur en milieugroepen. Het Milieucentrum geeft onder meer een gids uit met gegevens over vrijwilligers-organisaties op het gebied van natuur en milieu en publiceert maandelijks de activiteitenkalender de Groene Agenda. Aansluitend aan de opening vindt een forumdiscussie plaats over de luchtkwaliteit in het Rijnmondgebied. (Voor meer informatie: Emile van Rinsum, tel. 010 - 465 64 96)

Burgemeester Opstelten opent minisymposium
Veelkleurige Stad en start website diversiteit
Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 20 juni om 13.45 uur in het WTC aan het Beursplein het minisymposium dat de officiële afsluiting markeert van het programma Veelkleurige Stad. De kennis en expertise die in de afgelopen vier jaar zijn opgebouwd worden overgedragen aan de gemeentelijke diensten, die deze in de reguliere uitvoering van hun werk overnemen. Eén van de onderdelen van de overdracht is het virtuele kenniscentrum 'Diversiteitnetwerk Rotterdam', een website die onderdeel wordt van www.rotterdam.nl. De burgemeester geeft het startsein voor deze website. Het thema van het symposium is het benutten van diversiteit voor de economische ontwikkeling van Rotterdam. Dagvoorzitter is Paul Rosenmöller. Via een webcam geeft dr. Edward Hubbard PhD , internationaal deskundige op het terrein van diversiteit en de economische waarde daarvan, een presentatie vanuit de VS. Er zijn verder tafeldialogen en minidebatten. (Voor meer informatie: Veelkleurige Stad, Brenda Matulessy, tel. 010 - 417 25 22)

Burgemeester Opstelten neemt alumniboek EUR in ontvangst Ter gelegenheid van de 90e verjaardag van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) nemen burgemeester mr. Ivo Opstelten en zijn echtgenote op vrijdag 20 juni 2003 om 15.30 uur in de Faculty Club van de Erasmus Universiteit Rotterdam op Woudestein het fotoboek 'A Celebration of Talent' in ontvangst. In het boek staan 27 portretten van alumni, waarin herinneringen aan hun Rotterdamse studietijd worden opgehaald. Samen vormen zij een afspiegeling van de vele culturen, leeftijdsfases en maatschappelijke posities van de alumni van de EUR. Aan het woord komen o.a. Angelien Kemna, Chief Investment Officer ING, Raymond Cloosterman, oprichter van de productenlijn Rituals, Martijn Sanders, directeur Concertgebouw en Ellen Sprenger, directeur Mama Cash. Fotograaf Marijn de Jong portretteerde de alumni, journalist Arne van der Wal verzorgde de interviews. Burgemeester Opstelten opent ter gelegenheid van het uitkomen van het boek tevens de bijbehorende expositie 'Heldere Lichten'. (Voor meer informatie: EUR, Carien van der Wal, tel. 010 - 408 18 15, e-mail: c.vanderwal@daz.eur.nl)

Wethouder Janssens opent nachtstrandwandeling
Wethouder Nico Janssens (o.m. Sport en Recreatie) opent op zaterdag 21 juni om 24.00 uur bij het recreatiecentrum "Bos en Duin", Kerkhofweg 1, de nachtstrand-wandeling van Hoek van Holland naar Scheveningen. Aan deze wandeling nemen zo'n 3500 mensen deel. Ze wordt dit jaar voor de 28e keer gehouden. (voor meer informatie: Jacqueline Brand, Stichting Ruim Baan, tel. 010 - 432 80 04)

Wethouder Janssens start Fox Kids Cup Final
Wethouder Nico Janssens (o.m. Sport en Recreatie) geeft op zondag 22 juni om 19.55 uur bij de Cruiseterminal aan de Wilhelminakade het startschot voor de finale van de Fox Kids Cup. De Fox Kids Cup is een voetbal WK voor jongens en meisjes tussen de 10 en 12 jaar. (Voor meer informatie: Ria van den Enden, Sport en Recreatie, tel. 010 - 417 22 32)

Openbare commissievergaderingen

Alle openbare commissievergaderingen en de vergadering van de gemeenteraad worden gehouden in het Stadhuis.

Fysieke Infrastructuur 17 juni 09.30 uur Kamer 7
Economie, Haven en Milieu 18 juni 09.30 uur Kamer 7 Sociale Zaken en Onderwijs 18 juni 14.00 uur Kamer 7 Bestuur en Veilig 19 juni 09.30 uur Kamer 7
Gemeenteraad 19 juni 14.00 uur Raadzaal

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam