WAARBORGFONDS EIGEN WONINGEN

'NHG onmisbaar voor bereikbaarheid koopwoning'

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is door de jaren heen van groot belang gebleken voor de stimulering van het eigenwoningbezit en het zo goedkoop mogelijk beschikbaar stellen van hypothecaire leningen voor consumenten. Dit is een van de conclusies uit 'De geschiedenis van de hypotheekgarantie in Nederland'. Het eerste exemplaar van deze publicatie is op 12 juni door K.J.R. Schiffer, algemeen directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, overhandigd aan de heer A.H.E.M. Wellink, president van De Nederlandsche Bank.

'De Nationale Hypotheek Garantie vervult een onmisbare rol bij het binnen bereik brengen van een eigen woning voor grote groepen van de bevolking', aldus Wellink bij het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek.
Schiffer beaamt dit:'Ik ben ervan overtuigd dat ook in de komende decennia de hypotheekgarantie het middel bij uitstek is om de risico's van het eigenwoningbezit te beperken. Ik pleit er daarom voor dat het bereik van de Nationale Hypotheek Garantie vergroot wordt door het substantieel verhogen van de kostengrens (nu 225.000 euro), zodat ook in de toekomst zoveel mogelijk mensen in aanmerking kunnen komen voor een veilige en verantwoorde lening met Nationale Hypotheek Garantie'.

Deel 2 NHG-reeks
De publicatie 'de geschiedenis van de hypotheekgarantie in Nederland' is het tweede deel in de NHG-reeks over de ontwikkelingen op de hypotheek- en koopwoningmarkt. Deze publicatie geeft een overzicht van de ontwikkeling van het beleid om het eigenwoningbezit onder lagere inkomensgroepen te stimuleren. Centraal hierin staat de ontwikkeling van de gemeentegarantie en haar opvolger de Nationale Hypotheek Garantie. Het onderzoek voor deze publicatie is uitgevoerd door het onderzoeksinstituut OTB van de Technische Universiteit Delft.

Algemeen
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigenwoningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie. NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop van een eigen woning. Wanneer de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de nog lopende hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever.