Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 juni 2003

Vragen van de leden Douma, Stuurman en Noorman-den Uijl (allen PvdA) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


* Heeft u kennis genomen van de artikelen met betrekking tot premiebetalingen in avv-loze periodes?

* Is het juist dat bedrijven ten onrechte premies hebben betaald in periodes waarin geen avv van de betreffende bedrijfstak-cao van toepassing was?

* Is het zo dat in de meeste gevallen de looptijd van cao-fondsen langer is dan die van de onderliggende cao en dat veelal sprake is van een jaarpremie?

* Is het juist dat in de resterende gevallen ondernemingen niet alleen premie betaalden, maar ook uitkeringen uit die fondsen ontvingen, bijvoorbeeld ten behoeve van scholing van werknemers?

* Is het inderdaad het geval dat het UWV betrokken is bij de inning van de premies voor de CAO-fondsen?

* Bent u van mening dat de lengte van de avv-loze periode mede wordt veroorzaakt door een toename van het aantal ondernemings-cao's?

* Bent u van mening dat ondermings-cao's, die mogelijk leidden tot het niet van toepassing zijn van een ge-avv-de bedrijfstak-cao, afgesloten moeten worden door vakbonden die onafhankelijk zijn van de werkgever en/of andere belanghebbende derden (verzekeringsmaatschappijen e.a.)?

* Bent u bereid de toets op de onafhankelijkheid van vakbonden (betrokken bij ondernemings-cao's) vroegtijdig en actief uit te voeren opdat het ontstaan van onnodig lange avv-loze periodes zoveel mogelijk wordt voorkomen?
De Telegraaf, 6 juni en 7 juni jl.