Gemeente Haarlem


12 juni 2003
Diana Bakboord
023-5115684/06-53266344 (GRIPnr: 86563)
111/2003
Gemeente Haarlem, sector Maatschappelijke Ontwikkeling

Persbericht







Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer


B&W wil geen uitstel van het entreegebouw Schouwburg

Het college houdt vast aan haar voorkeur om bij de verbouwing en uitbreiding van de Schouwburg meteen het entreegebouw te realiseren. Dit scenario is het meest gunstig voor de exploitatie van de Schouwburg. Ook kiest het college voor deze aanpak omdat uitstel zou zorgen voor extra publieksoverlast.
In haar besluit schetst het college ook een eindperspectief voor de restauratie van de Schouwburg die in een later stadium gerealiseerd moet worden.

In maart had het college al zijn voorkeur uitgesproken voor het basis-scenario waarin alleen het hoogstnoodzakelijke onderhoud aan het bestaande gebouw gedaan wordt, nieuwbouw van het entreegebouw volledig wordt gerealiseerd en de nieuwbouw backstage (inclusief toneeltoren) wordt herontworpen met een beperkter aantal functies. Het college had om de Raad volledig inzicht te geven, een aantal scenario's op een rij gezet. Hieraan voegden de commissies Cultuur en CMC nog enkele varianten toe. De afgelopen maanden zijn alle scenario's doorgesproken op bouwplanning en op consequenties voor de exploitatie en investering. Zowel de commissies als het college zijn het eens over het eindbeeld dat gehaald moet worden; een entreegebouw conform het Definitief Ontwerp, een volledige gerestaureerde Schouwburg en backstagegebouw met een beperkter aantal functies.
De keuze die nog gemaakt moest worden spitste zich toe op het scenario; óf een beperkte restauratie van de Schouwburg en uitstel van het entreegebouw óf uitwerking van het basis-scenario dat voorziet in een zeer beperkte restauratie en nieuwbouw van het entreegebouw. Het college kiest ook nu, na verder onderzoek, voor de variant waarbij de nieuwbouw van het entreegebouw meteen gerealiseerd wordt. Uitstel zou forse nadelen hebben voor de exploitatie van de Schouwburg. Terwijl het publiek bij uitstel van het entreegebouw door de langere bouwtijd die bij uitstel nodig is, na ingebruikname, alsnog overlast zou ondervinden. Mede op basis van deze argumenten, houdt het college vast aan de variant waarin nieuwbouw entree meteen plaatsvindt.

Het college ontwikkelt een voorstel om additionele middelen te genereren en zal bij de kadernota in 2005 voorstellen of er eventueel extra middelen beschikbaar kunnen worden gesteld.

Op 20 juni wordt de voorkeur van het college in de commissie CMC en de commissie Cultuur besproken. De planning is dat in september 2003 het ontwerp definitief kan worden vastgesteld, zodat mei 2004 kan worden gestart met de bouw. In het voorjaar 2006 zal de bouw gereed zijn.


---- --