LENSINK VAN BERKEL COMM.

Woningbouwproductie van 80.000 woningen per jaar is haalbaar

PERSBERICHT

Woningbouwproductie van 80.000 woningen per jaar haalbaar

Hoevelaken, 12 juni 2003 - De productie van nieuwbouwwoningen kan in korte tijd worden opgeschroefd van 60.000 woningen naar 80.000, ook onder de huidige marktomstandigheden. Dat stelt Friso de Zeeuw van Bouwfonds Ontwikkeling. De afgelopen maanden is bekend geworden dat de woningbouwproductie het komende jaar zal afstevenen op een groot tekort, doordat hooguit het aantal van 60.000 woningen wordt gehaald. De vraag naar nieuwbouwwoningen zal dit jaar oplopen tot maar liefst 90.000.

Volgens Friso de Zeeuw, directeur nieuwe markten van Bouwfonds Ontwikkeling kan dit doel bereikt worden door de volgende drie punten uit te voeren. Ten eerste moeten er meer goedkope koopwoningen geproduceerd worden die voldoen aan de vraag van de markt. Ten tweede dient de doorlooptijd van plannen verkort te worden en dienen allerlei kwaliteitseisen gematigd te worden. Als derde stelt De Zeeuw dat er meer flexibiliteit in plannen en grondprijzen dient te komen.

De markt vraagt nu om goedkopere woningen die wel essentiële kwaliteit hebben: gebruiksruimte in de woning, met een ingetogen, herkenbare architectuur en bouwtechnische degelijkheid. De stapeling van kwaliteitseisen en procedures zorgen voor vertraging van de woningproductie.

Knelpunt is volgens Bouwfonds Ontwikkeling niet het tekort aan planologische locaties, maar het traject van aanwijzing van de locatie tot de bouw van woningen. Dat duurt te lang en daarom worden woningen te duur. Dat door het loslaten van ruimtelijke ordening 'concurrentie tussen locaties' ontstaat, berust op een misverstand; het zal vooral leiden tot versnippering van ruimte, van deskundige menskracht en investeringscapaciteit.

Bouwfonds Ontwikkeling pleit voor een 'back to basics'-strategie, waarvoor de verschillende overheden, marktpartijen en ontwerpers zich moeten inspannen. Daar horen ook flexibele plannen en dito grondprijzen bij, waarmee snel op de veranderende marktvraag kan worden ingespeeld.

Verder meent De Zeeuw dat de maatregel van het kabinet tot beperking van de hypotheekrente-aftrek nauwelijks negatieve invloed op de woningmarkt zal hebben. Hij is voor het voorstel van Aedes, de branche-organisatie van woningcorporaties, voor invoering van hogere huren ('markthuren') in de sociale sector.

Voor de voortgang van de stedelijke vernieuwing (en daarmee de binnenstedelijke woningproductie) is het essentieel dat het Investeringsbudget voor Stedelijke Vernieuwing (ISV) op peil blijft en dat het kabinet afziet van de bezuiniging van 900 miljoen euro.

Over Bouwfonds Ontwikkeling
Bouwfonds Ontwikkeling is een zelfstandige werkmaatschappij van ABN AMRO Bouwfonds Nederlandse Gemeenten en richt zich op de ontwikkeling van projecten op het gebied van wonen, werken en winkelen. De organisatie verkoopt jaarlijks circa 6.000 woningen en is daarmee de grootste aanbieder van koopwoningen in Nederland. Andere activiteiten van Bouwfonds hebben betrekking op de financiering en het management van vastgoed voor zowel de zakelijke als de particuliere markt.

Noot voor de redactie,