Royal Dutch Petroleum

Tien scholieren winnen expeditie IJsland 2003

Shell één van de sponsors van Aarde.Nu

Tien scholieren hebben met hun profielwerkstuk over een aardwetenschappelijk thema de hoofdprijs gewonnen bij Aarde Nu: een tiendaagse expeditie naar IJsland deze zomer. De deskundige jury was erg onder de indruk van het niveau van de werkstukken met titels als: 'De komst van de ijstijden', 'Vulkanisme' en 'Ssslurp! Bodemverbetering door superslurpers'. Uit heel Nederland stuurden leerlingen dit voorjaar hun profielwerkstuk op.

Aarde.Nu is sinds 2000 een samenwerking tussen de vijf academische aardwetenschappelijke opleidingen in Nederland. Het project beoogt de studie aardwetenschappen onder de aandacht te brengen van leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs. Het daagt leerlingen van 5 en 6 vwo uit om hun (verplichte) profielwerkstuk te schrijven over een aardwetenschappelijk thema. De onderwerpen die Aarde.Nu aanbiedt sluiten nauw aan bij de exacte vakken wiskunde, natuurkunde, scheikunde of biologie, omdat deze vakken bij uitstek nodig zijn bij het bestuderen van de aarde. De scholieren krijgen ondersteuning in de vorm van lesmateriaal en via de website www.aarde.nu, waarmee ze ook in contact kunnen komen met universitaire deskundigen.

Vanaf het schooljaar 2002-2003 is het project gesponsord door een aantal bedrijven en organisaties, waaronder Shell in Nederland. Voor Shell past de ondersteuning in de verhoogde aandacht voor het interesseren van jongeren voor een beta- of technische vervolgstudie.

Afgelopen week maakte prof. dr. Salle Kroonenberg, hoogleraar Geowetenschappen TU Delft en mede-initiator van Aarde.Nu, in museum Naturalis te Leiden bekend welke tien leerlingen deze zomer naar IJsland gaan. Hun expeditie straks staat onder begeleiding van drie universitaire medewerkers. Ze heeft tot doel verschillende aspecten van de aardwetenschappen op een beeldende manier onder de aandacht te brengen.

Deze scholieren gaan naar IJsland:

1. Wendy van Capelle uit Muiden, van het Sint Vituscollege in Bussum. Naam werkstuk: Lesmethode Platentektoniek 2. Mirjam van Zijl uit Oudewater en Sabine den Hartog uit Woerden, van het Kalsbeek College in Woerden. Naam werkstuk: Ozon: een bijzonder gas 3. Kalijn Peters uit Culemborg, van het Koningin Wilhelminacollege in Culemborg. Naam werkstuk: Sterktebepaling van bodems t.b.v. aardverschuivingsonderzoek 4. Desiree Roerdink uit Apeldoorn, van de CSG De Heemgaard in Apeldoorn. Naam werkstuk: Sssslurp! Bodemverbetering door superslurpers 5. Tomte Meulenbroek uit Utrecht, van het College Blaucapel in Utrecht. Naam werkstuk: Vulkanisme: actieve vulkanen in Europa 6. Ineke Wijbrans en Marloes Jonkers uit Almere, van het Baken Park Lyceum in Almere. Naam werkstuk: De komst van de ijstijden 7. Michiel Maas uit Hoofddorp en Maarten van de Ridder uit Bennebroek, van het Hageveld in Heemstede. Naam werkstuk: Watererosie in de duinen

www.aarde.nu Op deze website zullen zij later uitvoerig verslag doen van hun noordelijke expeditie.