Openbaar Ministerie

Breda, 11 juni 2003

OM waarschuwt vakantiegangers voor aankoop nepwapens

Het Openbaar Ministerie in Breda waarschuwt voor op echte vuurwapens gelijkende imitatie- en speelgoedpistolen, die in buitenlandse vakantieoorden te koop worden aangeboden. Bezitters, ook jongeren, met zo'n nepvuurwapen worden strafrechtelijk vervolgd.

Strenge vervolging
In de zomermaanden treft de politie vaak nepwapens aan die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Vooral onder jongeren zijn ze populair. Nep-Magnums, -Brownings en -Riotguns worden uit Spanje meegenomen. Daar zijn de replica's toegestaan. De Nederlandse wetgeving verbiedt bezit en het Openbaar Ministerie in Breda vervolgt streng. Nepwapens kunnen voor bedreiging worden gebruikt. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar, ze kunnen verwondingen veroorzaken. Het OM benadrukt dat het bezit van nepwapens alleen al strafbaar is.

Jongeren
De politie vindt de wapens vooral op scholen, in het uitgaansleven of in de buddyseat van scooters. Het Bredase arrondissementsparket heeft in de zomermaanden wekelijks te maken met jeugdige bezitters van nepwapens en vindt het een zorgwekkende ontwikkeling. Vooral omdat ouders niet beseffen dat het strafbaar is en het zelfs vaak goedvinden. Jeugdige bezitters worden door de politie niet naar Halt doorgestuurd, maar krijgen altijd een proces-verbaal. Jongeren krijgen van de jeugdofficier van justitie - als het de eerste keer is - een taakstraf. Uiteraard worden de wapens in beslaggenomen.