Provincie Noord-Holland

Minder ganzen in Purmerend voor veiligheid verkeer Haarlem 12 juni 2003 - Op verzoek van de gemeente Purmerend is er bestuurlijk overleg met de provincie geweest over de aanpak om de populatie Canadese ganzen in Purmerend te verkleinen. De ganzen veroorzaken in toenemende mate onveilige en hinderlijke situaties in het verkeer. Bovendien komen zij regelmatig bedreigend over op fietsers en wandelaars en een enkele keer hebben de ganzen mensen aangevallen. De provincie en de gemeente willen net als iedereen liever geen dieren (laten) doden, maar met het oog op de verkeersveiligheid concluderen gedeputeerde A. Moens en wethouder A.W. Boer dat het helaas onvermijdelijk is ongeveer 1.000 ganzen te vangen en pijnloos om te brengen met CO2.

De laatste jaren is de populatie ganzen in Purmerend - nu ruim 1.200 dieren - sterk gegroeid. Hierdoor ontstaan in toenemende mate grote veiligheidsrisicos voor verkeersdeelnemers. De dieren steken in groepen onverwachts wegen als de A7 over, bedreigen fietsers en wan-delaars en vallen soms ook mensen aan. Groepen ganzen hebben aanrijdingen veroorzaakt, tot nu toe alleen met blikschade. De overlast door bijvoorbeeld de ontlasting is een bijko-mende reden om ontheffing bij de provincie aan te vragen voor verkleining van de populatie ganzen. De ganzen brengen overigens in de omgeving van Purmerend forse schade toe aan landbouwgewassen. De gemeente mag de populatie Canadese ganzen van de provincie van ruim
1.200 tot circa tweehonderd dieren verkleinen. De gemeente gaat dit aantal vervolgens handhaven door in het broedseizoen eieren te prikken, waarbij van elk legsel twee eieren worden gespaard. De mogelijkheid 1.000 ganzen te kortwieken en voorzien van een chip te verkopen zoals de gemeente wilde is in de praktijk geen structurele oplossing en biedt onvoldoende garanties voor beheersing van de ganzenpopulatie in Purmerend. Het gespecialiseerd bedrijf Duke uit Lelystad gaat zon 1.000 ganzen vangen, daarna bedwelmen met CO2, waardoor de beesten in hun slaap pijnloos overlijden. De dierenbescherming heeft onlangs een bezoek gebracht aan Duke, en was naar eigen zeggen onder de indruk van de pijnloze wijze waarop het bedrijf de vogels om het leven brengt. De hele operatie begint naar verwachting eind augustus of begin september 2003.

Inlichtingen
: gemeente Purmerend: A.W. Boer, wethouder Openbare Werken, tel. (0299) - 452 761.
provincie Noord-Holland: Krijn van Rijn, afdeling Communicatie, tel. (023) 514 4045.

Krijn van Rijn 12-6-2003 11:20:00