Gemeente Zwolle

Expositie fotoactie 'mooi & lelijk'

In februari riep de gemeente alle Zwollenaren op om hun mening te geven over bouwwerken in de stad. Dit kon door het inzenden van een foto met motivatie. Deze actie leverde ruim 550 inzendingen op. Hiervan is een selectie gemaakt die tot eind september te zien is in het Gemeentelijke Informatiecentrum. De foto's zijn een bron van inspiratie voor de werkgroep die de richtlijnen voor de Zwolse Welstandsnota opstelt.

De nieuwe Woningwet en de Welstandsnota
Het gemeentebestuur kan bij de bouwvergunningprocedure invloed uitoefenen op de aanblik van gebouwen in de stad. De nieuwe Woningwet zegt hierover dat er onder andere duidelijke criteria gebruikt moeten worden en dat er eenduidiger beleid en meer openheid moet ontstaan. Als gemeenten welstandstoezicht willen blijven uitoefenen, moeten ze hun welstandsbeleid vastleggen in een Welstandsnota. Voordeel van een Welstandsnota is dat iedereen van tevoren weet waar hij zich aan moet houden en waarop het plan beoordeeld wordt. Tot 1 juli 2004 krijgen gemeenten de tijd om een Welstandsnota op te stellen, voor inspraak voor te leggen en te laten vaststellen. De gemeente Zwolle is daarom al enig tijd druk bezig met het opstellen van de Welstandsnota.

Fotoactie mooi & lelijk
Om een goede Welstandsnota voor te bereiden, zijn meningen en ideeën over de criteria van groot belang. Met de fotoactie 'mooi & lelijk' zijn de inwoners van Zwolle opgeroepen hun mening te geven over wat zij mooi of juist lelijk vinden in Zwolle. Door de foto's met omschrijving van wat men mooie of lelijke gebouwen vindt, is een goed beeld ontstaan van wat er leeft onder Zwollenaren. De actie is inmiddels beëindigd en heeft ruim 550 foto's opgeleverd. Van alle inzendingen is een selectie gemaakt die tot eind september tentoongesteld wordt in het Informatiecentrum in het Stadhuis, Grote Kerkplein 15.


---