Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Internationale Dag tegen Kinderarbeid

Jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen kinderen verhandeld

Unicef schat dat wereldwijd jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen kinderen worden verhandeld. Het wordt een steeds belangrijkere pijler van de criminele handel. Na drugs-, en wapenhandel gaat er in de kinderhandel het meeste geld om. Dit stelde Unicef op de Internationale Dag tegen Kinderarbeid.

Over de hele wereld verspreid werken er zo'n 250 miljoen kinderen onder de 14 jaar. Dit zijn vaker meisjes dan jongens. Meisjes worden gedwongen te werken in de huishouding en de prostitutie. De meeste kinderhandel komt voor in Azië, Arika en Latijns-Amerika

De handel in kinderen, voor arbeid of prostitutiedoeleinden, wordt ook in Europa steeds grootschaliger. In West-Europa worden duizenden kinderen uit Oost-Europese landen uitgebuit door mensenhandelaren. Kinderen worden al op zes jarige leeftijd uit arme landen als Albanië Moldavië Oekraïne en andere voormalige Sovjet staten naar het buitenland verhandeld.

Reinhard Schlagintweit, voorzitter van Unicef Duitsland, weet niet precies om hoeveel kinderen het in Europa gaat. Maar hij schat dat alleen al uit Albanië 15.000 kinderen en jongeren zijn verhandeld. In Albanië boden handelaren 20 tot 30 euro voor een kind en beloofden de ouders een betere toekomst in het buitenland. Meisjes vanaf 12 jaar belanden geregeld in de prostitutie. Ook zouden kinderen uit voormalige Sovjet-landen als straathandelaartjes in West-Europa belanden.

Kijk voor meer informatie ook op:

* Unicef: www.unicef.org

* - Nederland: www.unicef.nl

* - Duitsland: www.unicef.de

---


---

Laatst gewijzigd: 12-06-2003