DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming teleurgesteld over MKZ-compromis

Exportbelemmering blijft vaccinatie dieren bij uitbraak MKZ in de weg staan

Dierenbescherming teleurgesteld over Europees compromis MKZ-bestrijding

Den Haag, 12 juni 2003

De Europese ministers van landbouw hebben vandaag in Luxemburg de Europese verordening voor de bestrijding van mond- en klauwzeer (mkz) gewijzigd. Tot vreugde van de Dierenbescherming wordt het in de toekomst makkelijker om bij een MKZ-uitbraak over te gaan tot vaccineren en de gezonde dieren in leven te laten. Deze vreugde wordt echter getemperd door het feit dat melk en vlees van deze dieren slechts in een beperkte regio rond de besmettingshaard mogen worden verkocht. Landen zoals Nederland die het merendeel van hun dierlijke producten exporteren zullen uit vrees voor afzetproblemen al gauw afzien van vaccineren en in plaats daarvan toch weer kiezen voor ruimen van de dieren.

Iedereen herinnert zich de vreselijke beelden bij de uitbraak van MKZ in 2001 van het ruimen van duizenden en in Groot-Brittanië zelfs miljoenen runderen, schapen, geiten en varkens. Dat gebeurde niet omdat de dieren ziek waren, maar als ze in leven gelaten zouden worden zou het langer duren voor de export hervat mocht worden. Terecht was de publieke verontwaardiging over het voortijdig doden en vernietigen van gezonde dieren groot.
Eind 2001 ging de Europese Commissie schoorvoetend om en is gaan werken aan wijziging van de regels ter bestrijding van MKZ. Dat werk is nu, juni 2003, in de afrondende fase gekomen. De ministers van landbouw van de lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag te Luxemburg ingestemd met een wijziging van de Europese Verordening ter bestrijding van mond- en klauwzeer.
De mogelijkheden om de dieren bij een uitbraak tegen MKZ te vaccineren in plaats van ze te ruimen worden groter. De praktische toepasbaarheid van deze zogenaamde beschermende vaccinatie is echter klein, omdat zuivel en vlees van de gevaccineerde dieren niet geëxporteerd mogen worden, doch slechts afgezet mogen worden in een beperkt gebied rond de besmettingshaard. Dit gaat niet ver genoeg. In zo'n situatie zullen veel EU-lidstaten niet kiezen voor vaccinatie en in leven laten van de dieren, omdat zij niet in staat zijn alle producten in de regio rond de besmettingshaard af te zetten.

De Dierenbescherming is buitengewoon teleurgesteld over dit resultaat dat ontstaan is omdat een aantal EU-lidstaten bevreesd voor hun export naar Japan en de Verenigde Staten van geen andere oplossing wilden weten. Dit resultaat belooft ook weinig goeds voor toekomstige verruiming van de mogelijkheden tot vaccinatie en laten leven van de dieren bij uitbraak van varkens- of vogelpest.

Nadere informatie: Niels Dorland, perswoordvoerder, tel 070-3142731,
06-55754510

12 jun 03 16:10