Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de heer drs. M. Rutte Postbus 90801 2509 LV Den Haag

Bijlagen Uw kenmerk
Ons kenmerk Datum
-- B&GA/BR&I/2003/24219 2003065925 9 mei 2003
Inlichtingen bij Dossier/volgnummer Doorkiesnummer Drs. B.F. Steur 55808-035 070-4267258 Onderwerp
Advies Wet Werk en Bijstand

Geachte heer Rutte,

In uw brief van 26 maart 2003 heeft u de Raad voor de financiële verhoudingen gevraagd te adviseren over de bekostigingssystematiek van de Wet Werk en Bijstand. De Raad heeft gemeend vanwege de geringe tijdspanne voor een overwogen reactie een aantal principiële uitgangspunten van het bekostigingsmodel te behandelen, en op een later moment uitgebreider adviseren.

De Raad adviseerde op 21 november 2002 dat het voornemen het inkomensdeel volledig te budgetteren op bezwaren stuitte, omdat aan de volgende twee randvoorwaarden niet werd voldaan:

- het vastgestelde macrobudget inkomensdeel dient de economische conjunctuur nauwkeurig te volgen

- de verdeelsystematiek van het macrobudget inkomensdeel dient voldoende aan te sluiten bij de onvermijdelijke kosten die gemeenten hebben bij de uitvoering van de bijstand
De Raad is van mening dat in ieder geval niet tegemoetgekomen is aan de tweede voorwaarde. Uit het onderzoek van APE blijkt volgens de Raad dat met name het objectief verdeelmodel onvoldoende aansluit bij de onvermijdelijke kosten die gemeenten hebben bij de uitvoering van de bijstand.

De Raad is van mening dat in het stelsel van financiële verhoudingen als algemene regel geldt, dat de verhoging van financiële risico's van decentrale overheden gepaard moet gaan met een vergroting van de gemeentelijke beleidsvrijheid. Er moet daarbij voldaan zijn aan de randvoorwaarde dat het type risico door het beleid van decentrale overheden te beïnvloeden is. De Raad is van mening dat gemeenten niet de financiële risico's mogen dragen voor de ontwikkeling van het bijstandsvolume, omdat deze ontwikkeling maar zeer ten dele door het gemeentelijk beleid kan worden beïnvloed. Deze ontwikkeling is immers afhankelijk van de grote invloed van de (regionale) economische conjunctuur en de

Fluwelen Burgwal 56 Telefoon 070-4267283
Postbus 20011 Telefax 070-4267625
2500 EA `s-Gravenhage E-mail postbus-rfv@minbzk.nl



---

Rijksregelgeving. De geringe gemeentelijke beleidsbeïnvloeding op de ontwikkeling van het bijstandsvolume rechtvaardigt niet dat de financiële risico's volledig bij de gemeenten komen te liggen. Daarom heeft de Raad grote bezwaren tegen de bekostigingssystematiek van de Wet Werk en Bijstand. De Raad adviseert derhalve dringend af te zien van de huidige voorstellen met betrekking tot de bekostigingssystematiek van de Wet Werk en Bijstand.

De Raad zal in een volgend advies gedetailleerder ingaan op de bekostigingssystematiek van de Wet Werk en Bijstand, waarbij ook mogelijke alternatieven voor de financieringssystematiek van de Wet Werk en Bijstand worden aangegeven.

De Raad voor de financiële verhoudingen,

mevrouw A. van den Berg, voorzitter

de heer M.P.H van Haeften, secretaris