Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA


NMa: TV-tarieven Casema niet excessief

De abonneetarieven die Casema rekent voor haar TV-pakketten zijn niet excessief en er is geen sprake van misbruik van een economische machtspositie. Dit heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vastgesteld voor de periode 2000-2002 na een uitgebreid onderzoek op verzoek van verschillende klagers. Zij beschuldigden Casema ervan misbruik te maken van haar monopoliepositie nadat de kabelmaatschappij in november 1999 en oktober 2000 haar tarieven voor TV-pakketten verhoogde.

De NMa heeft de totale kosten en opbrengsten onderzocht van de door Casema aangeboden TV-pakketten in Nederland. Het onderzoek wijst uit dat het abonneetarief in redelijke verhouding staat tot de economische kostprijs van de geleverde TV-pakketten.

Casema voerde een keuzepakket in bestaande uit een pakket van 17 TV-zenders en een pakket van 34 TV-zenders. Dit keuzepakket verving het eerdere pakket van circa 31 TV-zenders. Het overgrote deel van de abonnees heeft gekozen voor het pakket met 34 TV-zenders. Voor deze abonnees ging de uitbreiding van het aantal zenders in veel gevallen gepaard met een tariefsverhoging.

De NMa is het onderzoek gestart in de zomer van 2000 na onder meer een klacht van de gemeenten Wassenaar en Voorburg.