STAATSBOSBEHEER
http://www.staatsbosbeheer.nl/actueel

Gebieden Staatsbosbeheer vangroot belang behoud biodiversiteit

85% Van de 463 nog niet uitgestorven plantensoorten die op de zogeheten rode lijst van bedreigde plantensoorten staan, komen nog voor in gebieden van Staatsbosbeheer, zo blijkt uit het jaarverslag 2002. 17 Plantensoorten komen zelfs nog uitsluitend voor in gebieden van Staatsbosbeheer. Ook zijn in 2002 in totaal 14 natuurgebieden beoordeeld aan internationale doelstellingen, zoals die zijn vastgelegd in de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen. Het beheer van Staatsbosbeheer blijkt overwegend een positieve invloed te hebben op soorten en habitats. Grote aaneengesloten gebieden met eenduidig beheer blijken het beste resultaat te geven.

Op recreatief gebied blijken bezoekers tevreden te zijn met de kwaliteit van het recreatie-aanbod in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Voorzieningen als speelweiden, infopanelen of zitbanken worden minder belangrijk gevonden dan thema's die te maken hebben met (de beleving van) de omgeving, zoals geen last van omgevingslawaai en afwisseling in bos/open ruimte.

Staatsbosbeheer heeft het boekjaar 2002 met een positief financieel resultaat van 2,8 miljoen euro kunnen afsluiten. De winst is voornamelijk toe te schrijven aan kostenverlagende maatregen zoals een vacaturestop en een verplichtingenstop. Deze maatregelen werden nodig geacht na het negatieve financiële resultaat in 2001. De financiële vooruitzichten lijken minder positief. De wettelijke taakuitvoering van Staatsbosbeheer komt hiermee onder druk te staan.

In 2002 werd door Staatsbosbeheer de aanzet gegeven voor een nieuwe lange termijn strategie. Reageren moet anticiperen worden, het liefst pro-actief. De eigen natuurgebieden blijven het vertrekpunt, van waaruit gebiedsgericht en integraal samengewerkt wordt met de omgeving. De ervaring die wij hebben met het combineren van functies als waterberging, waterwinning, recreatie, natuur, waardevolle cultuurlandschappen en agrarisch natuurbeheer kan leiden toe een verantwoord multifunctioneel ruimtegebruik waar alle partijen van profiteren. De natuurwaarden nemen toe, de kwaliteit van het leefmilieu in de regio verbetert en de unieke streekgebonden identiteit van landschappen blijft behouden.