B EN W BERICHTEN 2003 - 21 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 10 JUNI

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. (10-06) Het College heeft op 3 juni 2003 kennisgenomen van het verslag van de reis van wethouder Economische Infrastructuur naar Praag, waar de wethouder heeft deelgenomen aan de HEAVEN-eindconferentie. Een conferentie op 5 en 6 december 2002 over de luchtkwaliteit in relatie tot het wegverkeer.

1. (10-06) Het College van B en W heeft ingestemd met het gebruik van de Nieuwe Maze ten behoeve van het jaardiner van de hoofden van dienst en de directeuren Bestuursdienst.

1. (10-06) Wethouder Kunstzaken en Vervoer brengt van 12 tot en met 15 juni een werkbezoek aan de Biënnale in Venetië. Hoofd presentaties van Museum Boijmans Van Beuningen is door de Mondriaan Stichting verzocht in 2003 de Nederlandse inzending van de prestigieuze Biennale van Venetië samen te stellen. Het bezoek van de wethouder aan de Biënnale staat in het teken van het onderhouden van belangrijke internationale contacten en de promotie van Rotterdam als stad van Kunst en Cultuur.

1. (10-06) Het college van B en W heeft besloten het project 'Veilig op school' (VOS) per 1 juni 2003 over te dragen van Programma Bureau Veilig (PBV) naar Dienst Stedelijk Onderwijs (DSO). Met de overdracht wordt het project opgenomen in het staande beleid van DSO. Op die manier wordt de continuïteit van VOS gewaarborgd 'Veilig op school 'is een onderdeel van het Vijfjarenprogramma Versterking Veiligheid Rotterdam. Het doel is om uiteindelijk op alle scholen voor voortgezet onderwijs de onveiligheid in kaart te brengen en aan te pakken. Op dit moment doen 31 scholen mee.

1. (10-06) Het College zal de raad een voorstel tot wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening sturen om de mogelijkheid te creëren dat voor nader aan te wijzen gebieden een opruimplicht voor hondenuitwerpselen komt te gelden.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(03-06) Het college van B en W heeft besloten het eindverslag vast te stellen van de inspraak op het bouwplan van ABB Ontwikkeling BV op het voormalig bedrijfsterrein van Troost b.v. 32 eengezinswoningen te bouwen. Het bouwplan zal in het kader van artikel 19 WRO ter inzage worden gelegd.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor die gronden die zijn vervat in het ontwerpbestemmingsplan Kleiwegkwartier. Aangezien het overleg tussen en het college en het één van de bedrijven in het plangebied nog niet is afgerond, is de behandeling van het bestemmingsplan door de raad aangehouden.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen ter hoogte van de Prinses Irenebrug. Het voorbereidingsbesluit is nodig vanwege de vernieuwing van de Irenebrug. Die vernieuwing is noodzakelijk om de verkeersdoorstroming tussen Terbregseweg en Molenlaan te verbeteren. De bestaande brug kan het huidige verkeersaanbod niet verwerken. De fietsstroken zullen worden verbreed en tussen rijweg en fietsstroken is een tussenberm gepland.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Wester Hordijk in IJsselmonde. Gepland zijn 11 woningen en een bedrijfsgebouw met garageboxen en opslagruimten.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten voor te stellen aan de raad om opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Spinozaweg 187 en 293. Er zijn plannen ingediend voor het vergroten van de twee bestaande supermarkten. Tegen de aanvragen zijn bezwaren ingediend die, naar het zich laat aanzien, niet zijn afgerond voor het verlopen van de termijn van het huidige voorbereidingsbesluit. (4 juli 2003).

(10-06) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Gerard Scholtenstraat 131, ten einde door middel van een anticipatieprocedure ter plaatse een bouwplan voor een parkeergarage, voorzien van een automatisch parkeersysteem, met 12 plaatsen mogelijk te maken. Met de bouw van deze garage wordt voldaan aan de parkeereis, gesteld ivm het bouwplan voor 9 woningen aan de Bergweg 220.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten tot het vaststellen van en het voorleggen aan de gemeenteraad van het onteigeningsvoorstel Ganzenkop, gegrond op de vierde herziening van het bestemmingsplan Bospolder-Tussendijken. Dit voorstel omvat de panden: Rosier Faassenstraat 11 en 15 t/m 25 (oneven), Rosenveldstraat 1,3 en 7 t/m 15 (oneven) en de Schiedamseweg 60 t/m 72 (even). Eveneens is besloten tot het dagvaarden van eigenaren en rechthebbenden met wie geen minnelijke overeenstemming kan worden verkregen.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten tot het overboeken van ca. 418 m2 grond ter plaatse van de Leuvehaven 1, naar het Maritiem Museum Rotterdam voor uitbreiding van het museum. De overboeking kost het Maritiem Museum geen geld omdat het bedrag dat met deze uitgifte is gemoeid wordt 'weggestreept' tegen de excessieve bouwkosten als gevolg van het moeten overbouwen van de metrobuis en het door het Museum zelf bouwrijp maken van deze gronden. De uitbreiding van het Maritiem Museum is een initiatief van P&O (Nedlloyd) en zal door Nedlloyd worden betaald.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten tot het afgeven van een machtiging tot het binnentreden van twee woningen aan de Mathenesserweg. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming werd geen gehoor gegeven.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten om een grondruil aan te gaan met de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF) waarbij 163 m2 gemeentegrond aan het Hang/ de Vissersdijk geruild wordt tegen 64 m2 grond van BPF, eveneens aldaar. BPF wordt hierdoor in de gelegenheid gesteld om op eigen grond een bouwplan van 107 (dure) huurwoningen, ca. 2700 m2 kantoor en ca. 135 m2 horeca te realiseren.

(10-06) Het college van B en W heeft met inachtneming van enkele kanttekeningen op hoofdlijnen ingestemd met het concept Routestructuurplan Midden-Delfland. Dit structuurplan is opgesteld door het Recreatieschap Midden-Delfland. Doel van dit plan is om maatregelen te treffen waardoor zowel de recreatieve toegankelijkheid als het aanbod van voorzieningen meer aansluiten op de wensen van de gebruikers (wandelaars, skeelers fietsers en ruiters).

(10-06) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen over te gaan tot het aanpassen van de legestarieven voor het verlenen van vergunningen bij kabel- en leidingwerkzaamheden in de openbare grond. Het betreft een verhoging van de bestaande tarieven en het invoeren van nieuwe tarieven voor het uitvoeren van de noodzakelijke voorbereidings-, inspectie- en registratietaken.

(10-06) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de tweede herziening van het bestemmingsplan Feijenoord/ Noordereiland vast te stellen. Er zijn geen zienswijzen ingediend na terinzagelegging. De herziening is nodig om twee bouwplannen te kunnen realiseren: een stadsbuurt op het voormalige Oranjeboomterrein: ca. 300 woningen. En een nieuw kantoor van Unilever Bestfoods Nederland.

(10-06) Het College heeft ingestemd met het voeren van een wegontrekkingsprocedure. De wegonttrekking is noodzakelijk om een bedrijfsverzamelgebouw aan de Dynamostraat in de deelgemeente Feyenoord te realiseren na de sloop van het gebouw van de dansacademie en een garagebedrijf. Voor de realisatie van het bedrijfsverzamelgebouw moet een gedeelte van de Cilinderstraat aan het openbaar verkeer worden onttrokken. Het voornemen tot wegonttrekking wordt openbaar bekend gemaakt en gedurende vier weken ter inzage gelegd. In die periode kunnen belanghebbenden bezwaren kenbaar maken. Het definitieve besluit tot wegonttrekking wordt door de Gemeenteraad genomen.

(10-06) De gemeente biedt via het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam een grondhuurovereenkomst aan Spitzen Holding BV ten behoeve van de zogenoemde 'Power Tower'. De Power Tower is een kunstwerk dat als reclamemast wordt gebruikt en als zodanig wordt geëxploiteerd. Het is de bedoeling dat de Power Tower komt te staan aan de westzijde van de plas langs de Abram van Rijckevorselweg. Deze plas heeft een waterbergende functie zodat het oppervlak (het waterbergend vermogen) niet mag worden aangetast. Het is de bedoeling dat de Power Tower half op het land en half in het water komt te staan. Om te voorkomen dat wateroppervlak verdwijnt, wordt de Power Tower (in het water) op pijlers geplaatst.

Sociale en Culturele Zaken

(10-06) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 83.265 voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

(10-06) Het College heeft de servicenormen van de Gemeentelijke Kredietbank Rotterdam (GKB)vastgesteld. De GKB zal klanten zowel mondeling als schriftelijk attenderen op de servicenormen van de bank.

Sociaal Economische Zaken

(06-06) Het College heeft de directeur van de RET toestemming verleend om te zijner tijd het contract met leverancier East-West te tekenen voor de proef in Rotterdam met tourniquets en chipcard.

(10-06) Het College heeft besloten de verordening voor de Bestuurscommissie Centrum Educatieve Dienstverlening Rotterdam in te trekken. Dit is een vervolg op het besluit om over te gaan tot verzelfstandiging en fusie van de voormalige tak van dienst Centrum Educatieve Dienstverlening.

(10-06) Het College heeft besloten opdracht te geven tot onderzoek naar een nieuwe organisatievorm van gesubsidieerde arbeid. O.l.v. wethouder Van der Tak wordt een stuurgroep gevormd met vertegenwoordigers van de betrokken diensten: Werkstad, Multibedrijven Rotterdam en SoZaWe. De stuurgroep heeft opdracht in september 2003 aan het College te adviseren over de meest wenselijk organisatievorm voor versterking van gesubsidieerde arbeid in Rotterdam. Doelstelling is de gesubsidieerde arbeid zo te organiseren dat doorstromen naar regulier werk wordt geoptimaliseerd. Verder moet het organisatiemodel voldoen aan de nieuwe Wet Werk en Bijstand, die waarschijnlijk per 1 januari 2004 wordt ingevoerd.

Personeel en Organisatie

(10-06) Het college van B en W heeft besloten om de ABVAKABO FNV, VOR/Ambtenarencentrum en CNV Publieke Zaak voor de periode van 1 juli 2003 tot 30 juni 2004 als meebeslissende organisatie tot het georganiseerd overleg toe te laten. De CMHF wordt als meesprekende organisatie tot dit overleg toegelaten.

(10-06) Het college van B en W heeft de Klokkenluidersregeling vastgesteld. Op 18 juni jl. besloot het college al in principe in te stemmen en heeft na bespreking met de raadscommissie en vakbonden de regeling iets gewijzigd. Zo kan een medewerker zich nu direct en uitsluitend tot de Gemeentelijk Ombudsman wenden in het geval er zwaarwegende belangen zijn. Dit kan aan de orde zijn als de leidinggevende tot wie de medewerker zich zou moeten wenden zelf betrokken is bij de vermoede situatie.

(10-06) Het college van B en W heeft ingestemd met het bereikte onderhandelaarsakkoord CAO 2003-2004 Sector gemeenten. Dit onderhandelaarakkoord is op 13 mei tussen de onderhandelaars van de VNG en vakbonden bereikt en zal, indien de achterbannen instemmen, op 16 juni a.s. door het Algemeen Bestuur van de VNG definitief worden vastgesteld.

Financiën

(10-06) Het college van B en W heeft besloten tot vaststelling van de definities van de maatstaven op basis waarvan de deelgemeenten geld uitvangen uit het deelgemeentefonds. Daarbij is het advies van Cebeon, gedaan in de rapportage 'Herijking Deelgemeentefonds Rotterdam, overgenomen.

Juridische Zaken

(10-06) Het college heeft een aantal preadviezen op bezwaar- en beroepschriften behandeld.

(10-06) Het college van B en W heeft de jaarrekening 2001/2002 van de NV Ahoy Rotterdam goedgekeurd. Omdat de NV geen winst heeft gemaakt, ontvangt de gemeente dit jaar geen dividend. De gemeente is voor 100% aandeelhouder van deze NV.

(10-06) Het college van B en W heeft de overeenkomst met Sparta en de sponsorgroep over de aankoop van de aandelen van de BV Stadion Sparta Rotterdam ondertekend. Deze overeenkomst is een uitvloeisel van het raadsbesluit van 22 mei jl.


---- --