Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

http://www.minlnv.nl

nr. 62 12-06-2003

Afzet gevaccineerd vlees bij uitbraak mkz mogelijk

De Europese landbouwministers zijn akkoord gegaan met een nieuwe richtlijn voor de bestrijding van mond- en klauwzeer. Ze hebben besloten om voortaan noodvaccinatie toe te staan bij een uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ). De gevaccineerde dieren mogen blijven leven tot het moment dat ze normaal gesproken worden afgevoerd naar de slacht. Het vlees van deze dieren kan onder voorwaarden op de Europese markt worden afgezet. Door deze nieuwe richtlijn is het niet langer nodig om gezonde gevaccineerde dieren te ruimen zoals bij de vorige MKZ-crisis nog het geval was.

Gevaccineerde dieren mogen niet meer levend naar een andere lidstaat worden vervoerd. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor gevaccineerde dieren in dierentuinen die deelnemen aan een programma voor natuurbehoud. Deze uitzondering geldt ook voor gevaccineerde dieren die in aangewezen fokcentra worden gehouden en die noodzakelijk zijn voor het voortbestaan van een ras.
De voorwaarden voor de afzet van het vlees zullen tijdens een uitbraak in Europees overleg worden bepaald.
De nieuwe MKZ-richtlijn komt in belangrijke mate tegemoet aan de Nederlandse wensen. Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft zich na de laatste MKZ-crisis sterk gemaakt voor een bestrijdingsbeleid waarbij niet langer gezonde dieren gedood hoeven te worden. Noodvaccinatie is tijdens de vorige MKZ-crisis ook toegepast maar de gevaccineerde dieren moesten toen alsnog worden geruimd.

De mogelijkheden om vlees van gevaccineerde dieren zijn aan bepaalde voorwaarden gebonden. Veerman is desondanks blij met dit resultaat. Het is volgens Veerman een belangrijke stap. Hij zal onverminderd aandacht blijven vragen bij zijn collega.s voor de noodzaak van verdergaande mogelijkheden voor vaccinatie.

12 jun 03 16:54