Gemeente Den Helder

11-06-2003
Berenklauw: genieten op afstand

Berenklauw is een plant met grote witte schermbloemen die je momenteel op allerlei plaatsen tegenkomt. De naam is afgeleid van de grote, ruigbehaarde bladeren, die men vroeger vergeleek met de klauw van een beer. Berenklauw komt hoofdzakelijk voor in vochtige bermen en in de halfschaduw van niet al te droge bosranden. De reuzenplant is geliefd bij allerlei insekten vanwege de beschutting, de geur en het bloemenscherm.
Maar er zijn ook nadelen. De plant komt steeds vaker voor in Nederland en verdringt andere begroeiing. Bovendien -en dat is voor de mens heel vervelend- kan hij brandblaren veroorzaken.

Voorkomen beter dan genezen
Vooral kinderen zijn zich zelden bewust van het risico op brandblaren. Ze hollen en rollen door het groen en kennen eigenlijk alleen de brandnetel als ¡¥vervelende plant¡¦. Het is dus verstandig uw kinderen te wijzen op de berenklauw en haar risicos. Vertel ze hoe de plant eruit ziet, hoe ze verwondingen kunnen voorkomen en wat ze moeten doen als ze zich alsnog branden aan de plant(zie apart kader). Misschien kunnen ze zelf aangeven op welke makkelijk toegankelijke speelplekken de berenklauw staat.

Herkenbaar
De berenklauw is gemakkelijk herkenbaar aan zijn grote scherpgerande bladeren, gegroefde groen-rode stengels en een breed wit of roze-rode bloemenscherm. Deze tijd van het jaar is de plant tussen de 100 en 150 centimeter hoog. Uiteindelijk kan een berenklauw wel doorgroeien tot ruim 250 centimeter.

U meldt, wij steken
Het is niet de bedoeling de berenklauw compleet uit het Helders groenbeeld te verwijderen. De Milieudienst verwijdert de plant alleen op die plekken waar zij het meeste risico geeft: langs fietspaden en voetpaden. Maar misschien kent u nog andere makkelijk toegankelijke plekken waar de berenklauw risico oplevert, bijvoorbeeld voor spelende kinderen. Deze risico-plekken kunt u melden bij Klantenservice Openbare Ruimte (tel. 671 601; bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 14.00 uur).

Huidirritaties door sap en zon
De berenklauw is verwant aan de brandnetel. Het sap bevat lichtgevoelige stoffen, die bij huidcontact en gelijktijdige zonbestraling blaasjes veroorzaken. Alleen bij breuk of kneuzing van de stengels komt dit sap vrij. In tegenstelling tot bij de brandnetel heeft aanraking van de bladeren geen huidirritaties tot gevolg. Met het sap in aanraking gekomen? Huid afdekken tegen de zon en de dokter waarschuwen.

'berenklauw: mooi & gevaarlijk (foto: afd. Milieucommunicatie)'

« terug