Gemeente Amsterdam

Nieuws Meer busvervoer in Amsterdamse haven Zomers zwemmen in Zeeburg Reactie stadsdeelvoorzitter Centrum op notitie drugsoverlast Amsterdam Roots fesival

Forse aanpak drugsproblematiek stadsdeel Zuidoost 12 juni 2003 - stadsdeel Zuidoost
De gemeente Amsterdam en stadsdeel Zuidoost hebben afspraken gemaakt om de drugsproblematiek in stadsdeel Zuidoost sterk terug te dringen. Het verminderen van de overlast staat hierbij voorop. In een speciaal ambtswoninggesprek met burgemeester Cohen, wethouder Hannah Belliot (Zorg), stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet, portefeuillehouder Ronald Neslo (Welzijn), politie, justitie, hulpverleningsinstellingen, woningbouwcorporatie en zorgverzekeraar zijn hiervoor afspraken gemaakt. De drugsproblematiek in Zuidoost wordt gezamenlijk aangepakt door het stadsdeel en gemeente Amsterdam en aangestuurd door een bestuurlijk team bestaande uit bovengenoemde bestuurders. Er zal een programmamanager worden aangesteld die onder verantwoordelijkheid van dit bestuurlijk team werkzaam zal zijn. In Zuidoost is een sluitende ketenaanpak van preventie, repressie en zorg nodig: politie, justitie en bestuur zullen intensiever moeten samenwerken.

De aanpak bestaat uit een intensivering van reeds bestaande maatregelen en een aantal nieuwe instrumenten. Doel is een substantiële vermindering van de overlast dmv een tweesporenbeleid: repressie en strenge handhaving enerzijds en goede zorg en opvang anderzijds. Uitgangspunt daarbij is dat het beleid zich richt op de verslaafden die in Zuidoost ingeschreven staan. In het stadsdeel bevinden zich naar schatting ongeveer 900 harddrugsverslaafden. Maar liefst 55% van deze groep is niet aan Zuidoost gebonden.

Verslaafden die niet aan zuidoost zijn gebonden zullen ontmoedigd worden om gebruik te maken van de zorgvoorzieningen in het stadsdeel.

De burgemeester zal in Zuidoost flexibele drugsoverlastgebieden aanwijzen waar dmv gebiedsverboden overlastgevende verslaafden kunnen worden geweerd. Door snel drugsoverlastgebieden aan te wijzen, zal adequaat gereageerd kunnen worden op een verplaatsing van de drugsscene. Ook zal een project bestuurlijke aanpak van de drugshandel in Zuidoost worden opgestart middels inzet van het van Traa-team.

De zorg- en opvangvoorzieningen voor Zuidoostverslaafden zal worden uitgebreid. De supportaanpak, zoals toegepast in de binnenstad, zal ook in Zuidoost worden ingevoerd. Betrokkenen zijn het er over eens dat de hulpverlenening minder vrijblijvend moet zijn. Dit houdt in resultaatgerichte afspraken met zorgaanbieders en toepassen van dwangmaatregelen bij verslaafden. Het OM onderzoekt wat de juridische mogelijkheden zijn voor bv onder toezicht stellen van zwaar verslaafden. De aanpak van het OM zal zich verder met name richten op de zichtbare straathandel.

De voorzieningen zullen gericht zijn op de Zuidoostverslaafden. Er komt een uitbreiding van opvangplaatsen (bv 125 plaatsen extra voor begeleid zelfstandig wonen). Ook worden de laagdrempelige dagactiviteiten uitgebreid. Hannah Belliot kondigde aan afspraken te maken met zorgverzekeraar over 50 plaatsen voor oudere chronische harddruggebruikers.

Alle aanwezigen stelden dat een uitbreiding van het experiment waarbij onder medisch toezicht heroïne wordt verstrekt aan zeer zwaar verslaafden een absolute noodzaak is. De ervaringen die Amsterdam op dit punt heeft opgedaan zijn zeer positief.

De politie zal het toezicht en de handhaving intensiveren door middel van extra inzet van flexibele capaciteit (vliegende brigade, bereden politie). Ook wordt gekeken naar meer inzet van toezichthouders (MTV-ers) met uitgebreidere bevoegdheden.

Het Stadsdeel Zuidoost zal een interactief wijkbeheer opzetten waarbij bewoners kunnen participeren in het veiligheidsbeleid. Voorts zal zij de inzet van toezichthouders flexibiliseren. Dit betekent dat de toezichthouders onder regie van de politie ingezet zullen worden in de probleemgebieden. Het stadsdeel zal ook het cameratoezicht voorzetten en het vergunningenbeleid aanscherpen. Het project Workforce dat drugsverslaafden een zinvolle dagbesteding biedt, zal wederom worden ingezet. Bovendien zal het stadsdeel het actief welzijnsbeleid, en armoede- en achterstandenbestrijding voorzetten en intensiveren. Samen met de gemeente wil het stadsdeel erop toezien dat de gemaakte afspraken worden uitgevoerd en dat de drugsoverlast binnen twee jaar fors is afgenomen.

© Gemeente Amsterdam