Socialistische Partij

Rijk moet Twentse gemeente uit asbestmoeras trekken

12-06-2003 * SP-Kamerlid Krista van Velzen is onthutst door de wijze waarop de gemeente Hof van Twente tot nu toe is omgegaan met de immense asbestproblematiek op haar grondgebied. Ze vraagt milieuminister Van Geel om in te grijpen nu blijkt dat de lokale overheden haar verantwoordelijkheden structureel verwaarlozen. Van Velzen eist bovendien een hoorzitting in de Kamer om het zeer omvangrijke probleem van asbestvervuiling in kaart te brengen en de staatssecretaris tot sanering te dwingen.

Biesheuvel overhandigt het rapport Vandaag presenteerde de commissie Biesheuvel de resultaten van haar onderzoek naar de gang van zaken rond de zwaar door asbest vervuilde nieuwbouwwijk de Hoogenkamp in Goor. Gebleken is dat ambtenaren het gevaar van bodemasbest veronachtzaamden. Ze lieten na grondiger bodemonderzoek te laten uitvoeren en negeerden bewust signalen die wezen op aanwezigheid van bodemasbest. Van Velzen: "Het is hoog tijd dat de rijksoverheid zich actief gaat bemoeien met dit immense probleem, nu blijkt dat de gemeente Hof van Twente zich al jarenlang schuldig maakt aan nalatigheid en het bewust negeren van de gevaren van asbest."

Krista van Velzen De rijksoverheid moet nu over gaan tot het rigoureus saneren van het overgebleven asbest. De hiervoor benodigde aanzienlijke hoeveelheid geld dient op asbestproducent Eternit te worden verhaald. Van Velzen eist van milieustaatssecretaris Van Geel dat de asbestvervuiling met spoed op nationaal niveau in kaart wordt gebracht en dat hij overgaat tot rigoureuze sanering. Sinds eind jaren tachtig dringt de SP aan op het uitbannen van de gevaren van asbest voor de volksgezondheid. Onderzoek en acties bij Eternit in Goor leidden uiteindelijk in 1992 via wetgeving tot het beëindigen van de asbestproductie. Maar daarmee bleven de enorme hoeveelheden asbestafval een groot gevaar vormen. Dit afval werd sinds de Tweede Wereldoorlog door Eternit gratis beschikbaar gesteld ter verharding van paden en wegen in de wijde omgeving van Goor, ondanks de toen al bij het bedrijf bekende gevaren voor asbestkanker.

Er moet bovendien een grootscheeps onderzoek komen naar het ontstaan van asbestkanker, vooral onder de mensen die niet bij Eternit hebben gewerkt maar mogelijk via afval of verwerking van asbest besmet zijn geraakt, zoals ook de commissie adviseert. De SP vindt dat voor dit doel ook gezondheidsdossiers moeten kunnen worden ingezien. "Dit is van groot belang om een betere indicatie te kunnen geven voor aantallen toekomstige slachtoffers en het daarmee hen en hun familie sneller mogelijk te maken de beschikking krijgen over slachtoffervergoedingen."

zie ook Dossier Asbest

zie ook Actueel Kamernieuws