Gemeente Tilburg

12-6-2003
Deltaplan gymnastiekaccommodaties
Vooruitdenken over financiering schoolhuisvesting na 2007 nodig

Na een huisvestingsplan voor schoolgebouwen is er nu ook voor gymzalen een integraal plan voor heel Tilburg. In december 2002 stemde de gemeenteraad in met dat Integraal Huisvestingsplan (IHP) 2003-2006. Als gevolg van de uitvoering van het plan worden schoolgebouwen gerenoveerd en krijgt 30% van de basisscholen en het voortgezet onderwijs nieuwbouw. Voor meerdere scholen wordt de nieuwbouw op een andere locatie gerealiseerd. Het is mogelijk dat de school samen met andere partners deel gaat uitmaken van een multifunctionele accommodatie of samen met een andere school een zogeheten unilocatie gaat vormen.

De uitvoering van het huisvestingsplan heeft direct gevolgen voor het gebruik van gymnastiekaccommodaties door scholen. Om die reden was het formuleren van een meerjarenvisie die de knelpunten oplost omtrent bewegingsonderwijs en gymnastiekaccommodaties noodzakelijk. Vanwege het hoge ambitieniveau is ervoor gekozen om voor het onderdeel gymnastiekaccommodaties een separaat traject te doorlopen. Het traject is in nauwe samenwerking tussen gemeente en schoolbesturen doorlopen. Het voorlopige resultaat hiervan is afgelopen dinsdag vastgesteld door het college.

De knelpunten met betrekking tot bewegingsonderwijs en gymnastiek- accommodaties zijn per onderwijsgebied (Oude Stad, West en Noord) en per school beschreven. Daarna zijn er per onderwijsgebied en per school planvoorstellen geformuleerd. Eén belangrijk uitgangspunt bij de planvorming was dat alle scholen per week het maximum aantal uren bewegingsonderwijs geven, waar men op basis van het aantal leerlingen recht op heeft. De gemeente stelt de onderwijsinstellingen in de gelegenheid om het maximaal aantal uren bewegingsonderwijs te geven. In de planvoorstellen zijn 25 nieuwe gymzalen opgenomen, 9 gymzalen worden uitgebreid met een zaaldeel en 19 gymzalen worden functioneel verbeterd.
De benodigde investeringen voor de realisatie van het Integraal Huisvestingsplan Gymnastiekaccommodaties in de periode 2003-2006 bedraagt 15,2 miljoen euro. De investeringen voor de periode 2007-2014 bedraagt 5,5 miljoen euro. Rekening houdende met geraamde onvoorziende kosten bedraagt de totale investering voor het Integraal Huisvestingplan Gymnastiekaccommodaties 23,5 miljoen euro.

Het eerder genoemde Integraal Huisvestingsplan garandeerde een dekking tot en met 2006. Voor de periode daarna (2007-2011) zou nader onderzoek plaats moeten vinden om dekking mogelijk te maken. Afgelopen februari tot en met mei is een eerste onderzoek naar dekking van de investeringen onderwijshuisvesting en gymnastiekaccommodaties uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat de geplande investeringen tot en met 2007 onder voorwaarden gefinancierd kunnen worden. Dit geldt ook voor het Integraal Huisvestingsplan Gymnastieaccommodaties 2003-2006.
Vanaf het jaar 2008 ontstaat er een financieringstekort. Inmiddels is er een start gemaakt met vervolgacties om te zorgen voor een zo volledig mogelijke dekking voor de periode 2008-2011. Een zo'n actie is de mogelijkheden te onderzoeken waaronder investeringen door derden (bijvoorbeeld gelden uit herstructureringsmiddelen, sport en Grote Stedenbeleid) mogelijk zijn en het onderzoeken van de mogelijkheden om het aanbestedingsbeleid aan te scherpen.
Het college zal bij de Perspectiefnota 2005-2008 (voorjaar 2004) definitieve voorstellen doen over de dekking IHP 2008-2011