Gemeente Zoetermeer

Nog drie informatiebijeenkomsten Afvalmanagement

Sinds enkele weken is er volop discussie rond het thema Afvalmanagement. Via de route van interactieve beleidsontwikkeling, ontwikkelingen in nauw overleg met burgers, organisaties en instellingen in de stad, is de gemeente bezig maatregelen te bepalen om de hoeveelheden huishoudelijk afval terug te dringen door betere scheiding van de verschillende fracties. Hergebruik en recycling staan centraal. Uit onderzoek is gebleken dat circa 55% van het afval niet in het Restafval thuis hoort!

In samenspraak
Onder 3.000 huishoudens wordt een enquête gehouden ten aanzien van verbetersuggesties voor betere scheiding van huishoudelijk afval. Er worden in de wijken interviews gehouden en via internet en e-mail is het mogelijk om interactief te reageren op de voorstellen. En er worden informatiebijeenkomsten georganiseerd. Via advertenties in de locale media en affiches in o.a. bushokjes worden burgers van de stad geattendeerd op deze activiteiten en uitgenodigd om deel te nemen en mee te denken hoe de scheiding van afval nog verbeterd kan worden.

Scheiding afval
Per fractie, Groente-, Fruit- en Tuinafval(GFT), papier, glas, textiel, Klein Chemisch Afval(KCA) en (klein)Wit- en Bruingoed, wordt zowel de inzameling en inzamelingsfaciliteiten als de verwerkingsmogelijkheden doorgenomen. Ook het Grofvuil krijgt extra aandacht, hierin zitten vooral onderdelen die voor een tweede leven in aanmerking komen, zogenaamde kringloopgoederen, en daardoor niet hoeven te worden verbrand. Dit laatste gebeurt met het Restafval. Hoe kleiner de hoeveelheden Restafval hoe beter het is voor het milieu én voor de hoogte van de Afvalstoffenheffing.

Bijeenkomsten
Wilt u meepraten over maatregelen die de gemeente kan treffen om het scheiden van afval in Zoetermeer te verbeteren? Kom dan naar één van de bijeenkomsten over afvalmanagement. Er zijn nog drie bijeenkomsten in het kader van het Afvalmanagement, namelijk op vrijdagmiddag 20 juni, van 15.00 tot 16.30 uur, en dinsdagavond 24- en woensdagavond 25 juni aanstaande. Aanvang 19.30 uur, tot circa 21.00 uur. Alle bijeenkomsten zijn in het bedrijfsrestaurant, ingang Frankrijklaan 6, van het Stadhuis.

Laatste kans teruggaaf Afvalstoffenheffing
Goede ideeën maken kans op een prijs, namelijk de teruggave van de Afvalstoffenheffing 2003! Mocht u niet in de gelegenheid zijn naar één van de bijeenkomst te komen, dan kunt u uw idee ook telefonisch doorgeven (079-346 8286)of mailen naar afval@zoetermeer.nl. In juli zal de gemeente de ideeën beoordelen op originaliteit en praktische uitvoering. De prijswinnaars krijgen hiervan bericht.

Alle reacties en suggesties uit dit interactieve proces zullen worden meegenomen in het Plan van Aanpak Afvalmanagement dat, na de zomervakantie, in concept zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze heeft inmiddels middelen vrij gemaakt om de beste suggesties te honoreren.

Laatste wijziging: 12-06-2003