Dienstenbond CNV

ING: Nu of nooit meer
12-06-2003

De kaderleden van de vier bonden zijn het er roerend over eens dat de werknemers bij ING recht hebben op een fatsoenlijke CAO. ING blokkeert echter een normaal onderhandelingsproces door veel te veel voorwaarden te stellen. Daarom hebben de kaderleden unaniem besloten om de vakbondsleden te raadplegen over het concept ultimatum aan ING.

De kern van het probleem bij deze CAO is de invoering van pensioenpremie voor de werknemers, zonder dat daar de noodzaak van is aangetoond. Bovendien leiden de voorwaarden die ING hierbij stelt, tot een reëel inkomensverlies. Daarnaast zijn de vakbonden ervan overtuigd dat de stijging van de pensioenlast voornamelijk veroorzaakt wordt door beursverliezen. De werknemers moeten hier nu voor opdraaien.

Inhoudelijk slecht
Waarom wil ING geen onderzoek zonder voorwaarden vooraf? Omdat daarmee misschien wel het gelijk van de bonden kan worden aangetoond! Waarom wil ING uitsluitend praten over een pensioenpremie en niet over andere oplossingen? Omdat het ING om het principe gaat en ze een slecht inhoudelijk verhaal heeft!Invoering van een pensioenpremie voor werknemers zal betekenen dat in de toekomst de werknemer altijd zal betalen voor slechte rendementen op de beurs en ING altijd zal incasseren bij goede rendementen op de beurs.

Afgewezen
Alle compromisvoorstellen van de bonden zijn door ING afgewezen omdat de bank maar één ding wilde: zekerheid over invoering van een pensioenpremie en als dat niet lukt geen loonsverhoging. Een goede beloning en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers zit er dit jaar niet in behalve voor de TOP van het concern. Daar wordt wel verder over gedacht, maar uiteraard zonder de bonden. De kaderleden van alle betrokken vakbonden hebben zich nu bereid getoond om, desnoods door middel van acties, ING te dwingen tot een goede CAO voor haar werknemers te komen.

Ondersteunen
De vakbondsleden zullen dit moeten ondersteunen door deze bereidheid eveneens te tonen. Indien de leden van de bonden nu geen duidelijk signaal afgeven, dan lukt het ons als bonden niet om de verslechteringsvoorstellen van de werkgever tegen te houden en zullen de arbeidsvoorwaarden bij ING langzaam maar zeker afbrokkelen.

Hieronder treft u de plaatsen aan waar wij de komende periode onze leden gaan raadplegen. Hierbij zijn ook niet leden welkom! Deze ledenraadplegingen zullen bepalend zijn voor het vervolgtraject. Als de opkomst in deze vergaderingen niet representatief en ondersteunend is voor de te bewandelen weg, dan rest ons niets anders dan met ING een CAO af te sluiten met daarin allerlei verslechteringen of eventueel helemaal geen CAO af te spreken.

Het is aan u
Het is dus nu echt aan u om te laten merken aan ING dat er grenzen zijn aan uw loyaliteit ten opzichte van de werkgever en dat u ook een loyaliteit hebt naar uw gezin. Kom daarom massaal naar deze bijeenkomsten en laat zien dat ook in de banken en verzekeringswereld werknemers opkomen voor hun belangen.

Alle bijeenkomsten beginnen om 12.15 uur !

Maandag 16 juni 2003 Postbank Haarlemmerweg Amsterdam

Dinsdag 17 juni 2003 ING Amsterdam Z-O Amsterdamse Poort
Dinsdag 17 juni 2003 RVS te Ede

Woensdag 18 juni 2003 Postbank te Arnhem

Woensdag 18 juni 2003 ING Den Haag Zilveren Toren
Donderdag 19 juni 2003 Postbank Leeuwarden

Donderdag 19 juni 2003 Nationale Nederlanden te Rotterdam

De exacte plaats per locatie wordt u uiterlijk op de dag van de bijeenkomst medegedeeld. Als het weer het toestaat zullen wij ernaar streven deze bijeenkomsten in de buitenlucht te houden.

Vragen
Heeft u nog vragen dan kunt u kontakt opnemen met uw bestuurder Erik Langeweg, e-mail: e.langeweg@cnvdibo.nl.

Binnenkort vragen wij om uw steun. Kom niet alleen, maar neem uw collega mee als nieuw lid van uw bond. Laat hem of haar alvast eens kennismaken met ons uitgebreide dienstenpakket. Wij wensen u succes bij deze werving. Samen sterk is ons motto, graag met u en uw collega.