Gemeente Eindhoven

Persbericht: 12 juni 2003, no. 109

College stemt in met eerste uitwerking herijking stadsdeelgericht werken

Stadsdeelkantoren gaan sterker inzetten op leefbaarheid

De stadsdeelkantoren gaan hun inzet voor de leefbaarheid in de Eindhovense wijken en buurten verder versterken. Tegelijkertijd wordt de service die de kantoren boden voor het verkrijgen van onder meer een uittreksel en een Pas 65 beëindigd. Dit is de kern van adviesnota, die het college van B&W ter bespreking heeft aangeboden aan de raadscommissie Bestuurlijke Pijler.

De gemeente heeft inmiddels drie jaar ervaring opgedaan met stadsdeelgericht werken. B&W willen deze werkwijze versterken vanwege het grote belang dat zij hechten aan het op peil houden en waar nodig verbeteren van de leefbaarheid in de stad.

Daarom is gekeken of de stadsdeelkantoren, die bij de start een breed takenpakket hadden meegekregen, nu de goede dingen doen en of ze die dingen goed doen. De nota geeft hier in hoofdlijnen antwoord op. Prioriteit moet voortaan liggen bij het onderhoud van de openbare ruimte, het betrekken van bewoners bij de inrichting van de wijken en buurten en het bevorderen van de veiligheid.

Om meer capaciteit vrij te krijgen voor wijk- en buurtgerichte activiteiten, wordt de publieksfunctie van de stadsdeelkantoren beperkt. Concreet betekent dit dat de acht persoonsgebonden producten die tot nu toe bij de stadsdeelkantoren verkrijgbaar waren (waaronder Pas 65, uittreksel uit het bevolkingsregister en het melden van een verhuizing), weer alleen centraal worden aangeboden in het Stadskantoor. Ook wordt een aantal efficiencymaatregelen getroffen (waaronder het terugbrengen van de managementcapaciteit en centralisatie van administratieve taken), waardoor meer capaciteit vrijkomt voor de kerntaken.

Bijgestelde visie
De adviesnota is een herijking van de visie op stadsdeelgericht werken. Enerzijds zijn daarvoor de ervaringen van de afgelopen drie jaren beoordeeld, anderzijds is gekeken naar de doelstellingen van het nieuwe college, zoals verwoord in het programma Samen Stad en de Voorjaarsnota.

In de bijgestelde visie is de leefbaarheid in wijken en buurten in de eerste plaats gebaat bij een goed onderhoud van de openbare ruimte. Ook willen bewoners betrokken worden bij de inrichting van hun wijk, of het nu gaat om verkeersmaatregelen, extra speelgelegenheid of integrale wijkvernieuwing. Deze zaken vragen van de stadsdeelkantoren de meeste aandacht.

Daarna volgen de aandacht voor veiligheid en het tegengaan van overlast. En vervolgens de aandacht voor zaken die te maken hebben met het samenleven in de wijk: onder meer het stimuleren van het vrijwilligerswerk, de sportdeelname en de samenwerking tussen scholen en buurten. En ten slotte komen bij de leefbaarheid op wijk- en buurtniveau ook zaken als gezondheid en cultuur aan de orde.

Deze volgorde, die behalve van de ervaringen van de stadsdeelkantoren ook is afgeleid van de inwonersenquête, is weergegeven in de vorm van een piramide. Deze zogenaamde leefbaarheidspiramide geeft de prioriteit aan die de stadsdeelkantoren aan de verschillende aspecten van leefbaarheid moeten geven. Waarbij de belangrijkste aspecten onderin de piramide zijn weergegeven, zij vormen als het ware het fundament. Met andere woorden: een goed onderhouden en veilige wijk zijn voorwaarde voor het werken aan gezondheid en cultuur.

Aan de hand van de leefbaarheidspiramide is vervolgens bepaald wat voor de stadsdeelkantoren de te bereiken doelen en resultaten zijn en welke activiteiten de kantoren daarvoor moeten verrichten. Dit heeft geleid tot de conclusie dat de stadsdeelkantoren een aantal activiteiten moeten gaan versterken en andere moeten beëindigen.

Deze voorstellen, die maandag 16 juni onderwerp van discussie zijn in de commissie Bestuurlijke Pijler, worden de komende maanden verder uitgewerkt. Hierbij komt ook de samenwerking met de gemeentelijke vakdiensten aan de orde. Het streven is om de vernieuwde werkwijze per
1oktober a.s. in te laten gaan. Afhankelijk van de discussie in de raadscommissie overweegt het college om de uitgifte van persoonsgebonden producten publiekszaken al per 1 juli te beperken tot het Stadskantoor.

© 2003 Gemeente Eindhoven