Gemeente Alkmaar


Exodus mag op zoek naar nieuwe vestiging in Alkmaar

Alkmaar, 12 juni 2003

Burgemeester en wethouders hebben besloten dat Exodus mag uitzien naar een alternatieve locatie in Alkmaar. Exodus, een stichting die ex-gedetineerden opvangt zit momenteel in twee woonhuizen in De Horn. Eén van de redenen om naar een andere vestiging te zoeken, is uitbreiding. Aan de eventuele nieuwe locatie zijn door burgemeester en wethouders wel voorwaarden gesteld.

Exodus
Exodus is een woon- en begeleidingsproject die (ex)-gedetineerden opvangt. Momenteel beschikt men over 8 plaatsen verdeeld over twee woonhuizen in de Horn. Burgemeester en wethouder hebben op 4 maart 2003 toestemming gegeven om de kantoorfunctie te verplaatsen naar een vrijgekomen kantoorruimte in dezelfde buurt. De ruimte die als gevolg van deze verplaatsing in één van beide woningen vrijkomt, wordt benut om in de betreffende woning twee extra plaatsen te creëren. Nu is er ook nog een mogelijkheid gekomen om naar een totaal nieuwe locatie te gaan zoeken, waar 12 plekken gerealiseerd kunnen worden.

Vestigingsmogelijkheden
Uit een actueel overzicht blijkt dat in sommige wijken van Alkmaar een hogere concentratie van bijzondere woonvormen te vinden is dan in andere wijken. Voor een evenwichtige spreiding over Alkmaar van dit soort woonvormen wordt dan ook aan Exodus voorgesteld niet in de volgende wijken een locatie te zoeken: De Mare, het zuidelijke deel van West (Hoefplan), Oud Overdie en het gedeelte van Huiswaard II tussen Nollenweg en Schinkelwaard.

Voorwaarden eventuele nieuwe vestiging
Bijzondere woonvormen hebben soms (negatieve) consequenties voor de woonomgeving. Vanuit de ervaring die nu is opgedaan met de locatie in De Horn, zijn er voorwaarden opgesteld waar de nieuwe locatie aan moet voldoen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, te weten:
* Alle 12 plaatsen in één vestiging geconcentreerd;
* De huisvesting moet voldoende ruimte bieden voor 12 cliënten plus begeleiding;

* Niet in een gebied met hoge woondichtheid;
* Zoveel mogelijk vrijstaand of geflankeerd door panden zonder woonbestemming;

* In ieder geval niet ingebouwd temidden van andere woningen;
* Indien (deels) belendend aan andere woonruimte: aanwezigheid van voldoende geluidsisolerende voorzieningen.

Daarnaast moet Exodus bij het zoeken naar een nieuwe huisvesting duidelijk communiceren met de directe omgeving van de in aanmerking komende locatie. De ervaringen in De Horn hebben geleerd dat voortdurende communicatie met de buurt van het grootste belang is voor blijvend draagvlak voor de aanwezigheid van een bijzondere woonvorm als Exodus. Zo bleek ook gisteravond tijdens een bijeenkomst met de betrokken partijen en de buurtbewoners. Door regelmatig bij elkaar te komen en soms lastige kwesties bespreekbaar te maken, blijkt vaak met simpele oplossingen de sfeer snel verbeterd.