Ingezonden persbericht

Persbericht+ Persbericht+ Persbericht+ Drents Museum

12 juni 2003

Offers gevonden bij tentoonstelling The Mysterious Bog People!

In de uiterst succesvolle archeologische tentoonstelling The Mysterious Bog People*, die momenteel te zien is in het Canadian Museum of Civilization (CMC) in Ottawa is vorige week een opmerkelijke vondst gedaan. Tijdens schoonmaakwerkzaamheden is een popje en een aantal bundeltjes gevonden die hoogstwaarschijnlijk zijn neergelegd door First Nations, oorspronkelijke bewoners van Canada. Bovenop drie vitrines met de veenlijken uit Noord-West Europa en in een fontein aan het begin van de tentoonstelling waren de voorwerpen neergelegd. Vermoedelijk gaat het hier om offers om de goden gunstig te stemmen en onze voorouders na 2000 jaar voorspoed en rust in het hiernamaals te bezorgen. Een heel bijzondere vondst bij een tentoonstelling die eigenlijk helemaal over offers van vroeger gaat.

In de fontein aan het begin van de tentoonstelling is door een van de beveiligingmedewerkers van het CMC een pop van stro gevonden. Door onwetendheid is deze pop helaas meteen weggegooid. Enkele dagen later zijn er echter rode bundeltjes, gevuld met tabak en vastgeknoopt met een wit snoer, bovenop enkele vitrines met veenlijken gevonden. In deze vitrines liggen onder andere de veenlijken uit het Drents Museum in Assen. Het ziet er naar uit dat het een First Nation-offer is geweest. Sommige First Nations, de oorspronkelijke bewoners van Canada, vinden het ongepast om resten van mensen tentoon te stellen. Vanwege dit feit heeft de directie van het Canadian Museum of Civilization twee dagen voor de opening, in december vorig jaar, een zogenaamde smudging ceremony gehouden. Door het aansteken van een bundeltje sweet grass werd vergeving gevraagd aan de native spirits voor eventuele fouten en probeerde men in goede harmonie te komen met de bovennatuurlijke machten. Blijkbaar was dat voor enkelen niet genoeg en is er alsnog besloten een extra offer te brengen om de goden gunstig te stemmen. In wezen niet veel anders dan wat onze Europese voorouders met hun op deze tentoonstelling geëxposeerde offers hebben proberen te bereiken.


*The Mysterious Bog People is een internationaal reizende tentoonstelling van het Drents Museum in Assen, het Niedersächsischen Landesmuseum in Hanover (D.), het Canadian Museum of Civilization in Ottawa en het Glenbow Museum in Calgary (beide in Ca.). Tot nu toe heeft deze tentoonstelling sinds de start in Duitsland vorig jaar over de 200.000 bezoekers getrokken! Op dit moment is de tentoonstelling nog Ottawa te zien. Vanaf oktober 2003 is de tentoonstelling te bezichtigen in het Glenbow Museum in Galgary en vanaf september 2004 in het Drents Museum te Assen.

---



Ingezonden persbericht