Gemeente Amsterdam

Zomers zwemmen in Zeeburg
12 juni 2003 - stadsdeel Zeeburg
In de zomermaanden zwemmen veel mensen vooral kinderen in oppervlaktewater in stadsdeel Zeeburg. Het open water heeft geen officieel predikaat van zwemwater. De zwemmer blijft zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.

Oostelijk Havengebied

In de zomer wordt veelvuldig gezwommen in bijvoorbeeld het Spoorwegbassin, de Ertshaven en IJhaven ter hoogte van de Bogortuin. Het open water in Zeeburg is geen erkend zwemwater, omdat de kwaliteit van het water niet wordt gecontroleerd. Zwemmen is strikt genomen niet verboden, maar is geheel voor risico en verantwoording van de zwemmers zelf. Stadsdeel Zeeburg kan geen garantie geven over de kwaliteit en veiligheid van het water. Het oppervlaktewater in het Oostelijk Havengebied heeft namelijk een open verbinding met industrie langs de noordoever van het IJ. En er bestaat geen afbakening met de drukbevaren route voor beroepsvaart op het IJ en het Amsterdam Rijnkanaal.

Zwemmen in recreatiegebieden

Veilig zwemmen is mogelijk in verschillende recreatiegebieden in en rond Amsterdam, zoals t Twiske, Gaasperplas en Spaarnwoude, waar ook voor kinderen leuke waterspeelvoorzieningen aanwezig zijn. Actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater in recreatiegebieden is te krijgen via het zwemwatertelefoon van de provincie Noord-Holland: 0800 9986734.

In Zeeburg is de meest veilige zwemgelegenheid in open lucht natuurlijk het Flevoparkbad. Dit buitenbad is van mei tot en met 7 september dagelijks open van 10.00 uur tot 17.30 uur. Op warme dagen met temperaturen boven de 25 graden kan zelfs tot 19.00 uur op de doordeweekse dagen worden gezwommen.

© Gemeente Amsterdam