Raad voor het openbaar bestuur

Datum laatste wijziging: 9 juli 2003


Thema's Raad voor het openbaar bestuur 2002 - 2004

Uit de Rob-vergadering van 12 juni 2003

De Raad voor het openbaar bestuur heeft in zijn vergadering van 12 juni 2003 nogmaals gesproken over het uitbrengen van een ongevraagd advies over de verhouding tussen het centrale politieke bestuur, de volksvertegenwoordiging en de departementen enerzijds en de media anderzijds. De Raad vindt dat politici zelf in belangrijke mate verantwoordelijk zijn voor de informatie die zij overdragen. Die houding vraagt om meer onafhankelijkheid ten opzichte van de media. Het advies draagt mogelijkheden aan om die door de Raad aanbevolen onafhankelijkheid te vergroten. Het advies wordt afgerond en deze zomer uitgebracht.

Aan Rob en Rfv is gevraagd advies uit te brengen over binnengemeentelijke decentralisatie (deelraden, wijk- en dorpsraden). Binnengemeentelijke decentralisatie kan de kloof tussen burger en bestuur verkleinen. De voormalige minister van BZK, De Vries, suggereerde een mogelijke aanscherping van het beleid door in bepaalde omstandigheden vormen van binnengemeentelijke decentralisatie verplicht op te leggen. Op dit moment beslissen gemeenten daarover. De Raad heeft zich gebogen over de vraag of op dit terrein de lokale autonomie gehandhaafd moet blijven. Het traject van advisering wordt voortgezet. De termijn waarop het advies wordt uitgebracht is nog niet aan te geven.

De Raad heeft een discussie gevoerd met de secretaris van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling over het advies 'Bevrijdende Kaders' van deze Raad. De RMO pleit voor horizontalisering en kaderstelling als nieuwe ontwikkelingslijnen voor een overheid die nu geen uitweg ziet in de tegenstrijdigheden tussen optreden en terugtreden. De Rob benadrukte in de discussie het eens te zijn met de analyse van de problematiek, maar de voorgestelde oplossingslijn niet realistisch te vinden. In horizontale verhoudingen is handhaving en een goede begrenzing van verantwoordelijkheden, nog steeds hard nodig.


---