Gemiva-SVG Groep


Gouda, 4 juni 2003

Officiële opening activiteitencentrum De Rotonde

Activiteitencentrum De Rotonde viert op donderdag 12 juni 2003 om 15.30 uur de officiële opening van het nieuwe pand aan de Zuidhoef 138 in Gouda. De Rotonde is een activiteitencentrum voor mensen met een lichamelijke handicap of niet-aangeboren hersenletsel. Het thema van de officiële opening is 'nieuwe wegen, anders bewegen'.

Cliënten en medewerkers hebben een feestelijk programma opgesteld. Om 15.30 uur start medewerker/theatermaker Patrick van den Boom. Hij voert samen met collega Harm Bakker en twee cliënten, Brian Rundberg en Darek Dobrzynski, een toneelstuk op over een oud volkje dat via allerlei wegen de nieuwe tijd binnengeleid wordt. Kunstenaar Jan Mostert heeft op het terrein voor de Zuidhoef de oude Rotonde in hout uitgebeeld. Van daar gaan cliënten en medewerkers op zoek naar een nieuwe plek. Als gasten zijn onder andere uitgenodigd vertegenwoordigers van de gemeente Gouda, het Sociaal Pedagogisch Centrum, collega-instellingen, cliëntenorganisaties. Ouders, partners en vrienden van de cliënten en de nieuwe buren zijn begin dit jaar al onthaald.

De heer Gerard Gerding, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Gemiva-SVG Groep, spreekt daarna het openingswoord. Vervolgens is er een receptie, waarbij studenten van de School voor Horeca en Toerisme uit Rotterdam zelfgemaakte hapjes serveren. Bezoekers hebben de gelegenheid het gebouw te bezichtigen. Vanaf 14.30 uur zijn zij welkom. De dag wordt besloten met een Indonesisch buffet voor cliënten en medewerkers.

Het nieuwe pand
In oktober 2002 namen cliënten en medewerkers hun nieuwe gebouw al in gebruik. Zij waren uit hun oude behuizing aan het Spinnerijpad gegroeid. Het gebouw aan de Zuidhoef is het voormalige kantoorgebouw van woningbouwvereniging Ter Gouw. Het biedt meer bewegingsruimte en meer mogelijkheden om nieuwe activiteiten te ontwikkelen die aan de vragen van cliënten tegemoetkomen. Daarvoor is het eerst flink verbouwd. Er zijn onder andere praktische verzorgingsruimten ingericht, er is aangepast sanitair geplaatst en de liftinstallatie is vernieuwd.

Activiteitencentrum De Rotonde
Mensen met een lichamelijke handicap nemen in activiteitencentrum De Rotonde deel aan gevarieerde arbeidsmatige, educatieve, creatieve en recreatieve activiteiten. Dit gebeurt zowel in als buiten het centrum. Bijvoorbeeld: met computer en internet leren omgaan, houten speelgoed maken, sport, spel, koken en soos. De keuze van die activiteiten is gebaseerd op de wensen van de cliënt. Cliënt en persoonlijk begeleider stellen samen een ondersteuningsplan op waarin alle afspraken zijn opgenomen. Cliënten (her)ontdekken in De Rotonde hun mogelijkheden en kunnen de gevolgen van hun handicap verwerken. De Rotonde maakt deel uit van de Gemiva-SVG Groep.

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland zo'n kleine 800 mensen met een lichamelijke handicap of met niet-aangeboren hersenletsel in diverse woonvormen, activiteitencentra, ateliers, winkels en bij de mensen thuis. In Gouda beheert Gemiva-SVG naast De Rotonde ook een woonlocatie: Woonvorm Gouda aan het Willensplein. De Gemiva-SVG Groep streeft ernaar dat mensen met een handicap een eigen plek hebben in de samenleving en aan die samenleving deel kunnen nemen. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt in Zuid-Holland ook volwassenen en kinderen met een verstandelijke handicap: in allerlei woonlocaties, activiteitencentra, bij de cliënten thuis, in logeerhuizen en (kinder)boerderijen.