Lijst Pim Fortuyn


12 juni 2003

Handen aan het bed

Hoewel veel mensen denken dat politici tijdens een reces vakantie vieren, is niets minder waar. Voorbereidingen treffen voor toekomstige debatten, werkbezoeken en stages zijn maar enkele voorbeelden van de werkzaamheden waar Kamerleden zich tijdens het reces mee bezighouden.

Eén van de Kamerleden die van het komende reces gebruik maakt om een stage te lopen is Joost Eerdmans. Hij zal gedurende enkele dagen meelopen in een verzorgingstehuis. Als we aan Joost vragen waarom hij dit belangrijk vindt is zijn antwoord: Stages zijn om diverse redenen bijzonder nuttig. Allereerst is het als Kamerlid bijzonder belangrijk om gevoel te houden met de werkvloer. Veel politici komen na hun aantreden niet meer over de vloer bij bedrijven en overheidsinstellingen. De enige manier waarop ze tot hun oordeel komen is van horen zeggen. Ik denk dat veel mensen begrijpen als ik zeg dat dit niet de juiste methode is. Ga naar zon bedrijf of instelling en luister naar wat de mensen, die zich bevinden in de realiteit van alledag, te zeggen hebben. Pas dan kun je tot een goed oordeel komen.

Een andere reden die Joost Eerdmans geeft is dat hoewel het niet vreemd is voor een Kamerlid om tachtig uur per week te draaien dit altijd om schriftelijk of mondeling werk gaat. Het is goed om af en toe gewoon de handen uit de mouwen te steken en echte, eerlijke arbeid neer te zetten, aldus Joost. Jezelf letterlijk in het zweet werken en niet altijd achter dat muffe bureau naar een computerscherm zitten te staren of debatten te voeren. Door dit actief mee te maken kun je beter en genuanceerder nadenken over lichamelijk zware beroepen als verpleegster, politieman of -vrouw en plantsoenendienstmedewerker, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Opmerkingen als men moet wat harder werken en niet zo klagen blijken dan wel eens onredelijk.

Joost gaat ook de Glen Mills school te Wezep bezoeken. Dit zijn scholen waar met harde doch redelijke hand jongelui worden heropgevoed en met groot succes. Ik ben een groot voorstander van dit soort scholen waarvan het nut al is bewezen door de bijzonder goede resultaten die ermee gehaald zijn. Al lange tijd ben ik van plan eens voor mezelf te gaan beoordelen waarom dit systeem zo goed werkt. Als je er goed over nadenkt, is het eigenlijk een schande dat er pas één zon instelling is in Nederland.