Lijst Pim Fortuyn


12 juni 2003

Oude politiek all over again - Reacties fractie op debat regeringsverklaring

Op 11 en 12 juni vond het debat rond de door minister-president Balkenende afgelegde regeringsverklaring plaats. Na een lange zit, die zowel op woensdag als op donderdag de gehele dag en avond in beslag nam, stelden de LPF-Kamerleden een aantal dingen vast.

Deze regeringsverklaring is een groene CDA luchtballon, concludeert Joost Eerdmans. Veel zaken worden niet visionair gemaakt. Ik kijk daarom reikhalzend uit naar de miljoenennota. Wellicht dat er dan eens echt duidelijkheid komt over hoe dit kabinet de problemen in Nederland denkt op te gaan lossen.

Dat klopt helemaal, vult Gerard van As aan. Deze regeringsverklaring is niet concreet. Er worden bijvoorbeeld voor de economie geen concrete voorstellen en maatregelen genoemd. Kortom, een regeringsverklaring zonder elan of impulsen.

Ik heb diverse gemengde gevoelens, zegt Mat Herben. Het motto is teveel gericht op de matiging. Ik mis een impuls in de economie. Daar komt bij de overheid onbetrouwbaar is gebleken, omdat het 'kwartje van Kok' niet van de benzineaccijns wordt afgetrokken, zoals de LPF in de vorige kabinetsperiode met CDA en VVD had afgesproken.

Deze regeringsverklaring biedt geen perspectief, aldus Joao Varela. Waarom eerst het zure gerecht en dan pas het dessert? Het debat van drie weken geleden had met deze kunnen worden samengevoegd. Er blijven voor mij nog een aantal vragen open staan. Waarom zo diep snijden in de WAO als er geen duidelijke alternatieven zijn? De mensen wordt op deze manier geen duidelijkheid geboden. Hoe zal het met de hypotheekrente verder gaan? Starters op de huizenmarkt verkeren nu in onzekerheid

Overigens, de LPF-motie om niet te tornen aan de aftrek hypotheekrente is weliswaar verworpen, maar de minister-president garandeerde wel dat verdere aantasting achterwege zou blijven.

Deze regeringsverklaring is een cadeautje met een strikje er omheen, aldus Margot Kraneveldt. Het echte debat moet nog komen. Dit is een ritueel en volkomen overbodig.

Hier ben ik het helemaal mee eens, zegt Max Hermans. Sterker nog, deze verklaring had schriftelijk kunnen worden afgedaan. Het debat mist spanning en is weinig verheffend. Daarom is het wachten op de miljoenennota.

Ook Nawijn, die eerder flinke kritiek oogstte door veel wat in de Tweede Kamer gebeurt als ritueel te betitelen, vond het debat rond de regeringsverklaring volstrekt overbodig: Een herhaling van zetten. Tijdens het debat over de formatie zijn dezelfde argumenten over en weer gegaan.

Balkenende sprak in ieder geval krachtiger dan bij andere gelegenheden, vindt Hilbrand Nawijn, die in zijn nieuwe rol als Kamerlid de regeringsverklaring bijwoonde. Hij sprak alleen behoorlijk monotoon. Zijn voordrachten zouden wel wat afwisselender mogen zijn.

De gehele fractie is van mening dat twee kostbare dagen verloren zijn gegaan. De afgelegde verklaringen hadden evengoed via e-mail kunnen worden uitgewisseld. Het is de oude politiek all over again. De coalitie kiest er duidelijk voor om via achterkamers te opereren. De standpunten van de regering lagen al bij voorbaat onwrikbaar vast waardoor van een open discussie, laat staan van gezond dualisme, domweg geen sprake kan zijn.

Het kabinet belooft op Prinsjesdag met concrete voorstellen te komen. Herben eist van het kabinet dat het zich aan deze toezeggingen houdt. Wij willen boter bij de vis!