Stichting Wemos


PERSBERICHT
Amsterdam-Zeist, 11 juni 2003

Nederland slecht voorbereid op WTO


- EU landbouwbeleid en Nederlandse positie strijdig met Millennium Development Goals- Stichting Wemos en ICCO organiseren deze week een seminar met verschillende vertegenwoordigers van NGO's uit de hele wereld, om tot gezamenlijke aanbevelingen te komen voor de komende WTO-top in Cancun. Donderdagmiddag 12 juni worden de lobbypunten gepresenteerd aan de leden van de Vaste Kamer Commissies van Landbouw, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse onderhandelaars worden aangespoord om de WTO erop te wijzen het handelsbeleid af te stemmen op de Millennium Development Goals. Alle 100 betrokken NGO's zullen aan de hand van de gezamenlijke geformuleerde standpunten de komende maanden alles op alles zetten om ook hun eigen regeringen te bewegen zich in te zetten om het hongerprobleem op te lossen. Nederland houdt in EU-verband stevig vast aan de landbouwsubsidies. Dit terwijl honger en ondervoeding in verreweg de meeste ontwikkelingslanden toenemen. Zo lang internationale handelsafspraken niet worden ingezet om armoede en honger te bestrijden, zullen de rijke landen alleen maar rijker worden. De armoede in ontwikkelingslanden neemt dan alleen maar toe.

Ondanks het feit dat de wereldhandelsorganisatie (WTO) zich sinds 1995 ten doel heeft gesteld om ontwikkeling door handel te stimuleren, wijst de praktijk uit dat westerse belangen domineren en dat de economische verhoudingen in de wereld de uitkomsten van de WTO-onderhandelingen bepalen. De ontwikkelingsorganisaties ICCO en Wemos gaan uit van het universele recht op voedsel. En dat is meer dan een volle maag. Het gaat ook om structurele toegang tot voedsel en een uitgebalanceerd dieet. De organisaties zien een duidelijk verband tussen voedselproductie en handel enerzijds en gezondheid en voeding anderzijds. WTO kan een belangrijke rol spelen in de bestrijding van honger en ondervoeding. In samenwerking met honderd NGO's uit de gehele wereld, starten ICCO en Wemos daarom een lobbytraject gericht op positieve resultaten voor ontwikkelingslanden op de WTO-top in Cancun.

De afgelopen maanden zijn per continent diverse strategische workshops gehouden. Afgevaardigden uit verschillende zuidelijke NGO's zijn deze week bijeen om de standpunten samen te voegen en aan te scherpen en een gezamenlijke strategie te bepalen voor de komende WTO- onderhandelingen.