Ingezonden persbericht

Nieuw speelplaatsenbeleid slechts klein onderdeel wensen LSG

VAN TOTALE WENSENPAKKET LSG

AMSTERDAM, 20030612 -- Amsterdam Geuzenveld-Slotermeer 12 juni 2003. Binnenkort presenteert Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer haar voorjaarsnota die behandeld zal worden in de raadsvergadering van 1 juli aanstaande.

De voorjaarsnota biedt de politieke partijen echter weinig of geen financiële ruimte. Slechts door lopende plannen te schrappen kunnen nieuwe plannen ingebracht worden. De Stedelijk vernieuwing slokt een aanzienlijk deel op van de beschikbare middelen. En natuurlijk kun je niet zomaar plannen schrappen die van belang zijn van deze vernieuwing, omdat de meerderheid hier nu eenmaal voor gekozen heeft. LSG wil echter wel dat de middelen behouden blijven die al in de meerjarenbegroting staan voor "leefbare"zaken. Te denken valt bijvoorbeeld aan het nieuwe, na de zomer te presenteren, speelplaatsenbeleid, waarbij herinrichting van speelplaatsen een grote rol speelt. LSG laat in een startnotitie bij de behandeling van de voorjaarsnota vast weten in welke kaders dit beleidsplan gegoten wordt. Na een grote buurtbijeenkomst en een enquête zijn veel ideeën en suggesties van bewoners geïnventariseerd. Zonder veilige speelplaatsen in de woonbuurten wordt door verveling vandalisme bevorderd en worden de buurten onleefbaar., maar ook overlast voor de oudere omwonenden moet voorkomen worden. Daarom worden er in het plan diverse oplossingen en conclusies opgenomen.

Wel moet er volgens Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld meer gebeuren dan alleen maar een goed speelplaatsenbeleid en het wensenpakket is aanzienlijk:


*Vernieuwingsplannen moeten per buurt door de stadsdeelraad getoetst worden waarbij de mensen en wonen in het groen centraal moeten blijven staan, met meer aandacht voor de sociale pijler, de cultuurhistorie en het milieu.

*Meer participatie en meer luisteren naar bewoners

*Geuzenveld Slotermeer is een groene buitenwijk en moet dat ook blijven.

*Het Sloterplasgebied moet vooral groen blijven en geen attractiepark worden.

*Een goed basisniveau aan welzijn- en zorgvoorzieningen.

*Bewoners met een achterstandspositie moeten een beter perspectief krijgen.

*Meer woningen voor mensen met een handicap of een intensieve zorgbehoefte.

*Meer aangepaste woningen binnen de bestaande bebouwing, direct nabij wijk- en dienstencentra met HOED voorzieningen.

*Thuiszorg, woonbegeleiding, verpleegkundige zorg etc.binnen handbereik.

*Beter beheer van bestaande woningvoorraad en openbare ruimte!

*Eerst bouwen voor huidige bewoners dan slopen.

*Architectuur zoveel mogelijk behouden.


*Stedelijke vernieuwing gefaseerd en weloverwogen.
Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld roept dan ook de bewoners op om mee te helpen om deze doelen te bereiken en zich aan te sluiten. Geïnteresseerden kunnen zich melden op telefoonnummer (020-7723229) of mailen naar Admin@lsg.info.

R.M. van Schaik
Leefbaar Slotermeer/Geuzenveld
06-53193132