Nederlandse Vereniging van journalisten


11/6/2003 NVJ Sectie Omroep
NVJ: Uitgelekte adviezen McKinsey inzake Wereldomroep niet gepast

Persbericht

In de uitzending van NOVA van woensdag 11 juni jl. werd bekend dat adviesbureau MCKinsey in een voorlopig nog vertrouwelijk advies aan OCW onder meer adviseert dat er grote bedragen bespaard kunnen worden op de publieke omroepbudgetten door het schrappen van alle activiteiten van de Wereldomroep.

McKinsey is in de visie van de NVJ met dit advies ver buiten zijn boekje gegaan door haar onderzoek niet te beperken tot het beoordelen van de efficiency van de publieke omroep, maar oordelen te vellen over wettelijke taken van de omroep.
De nu naar buiten gekomen adviezen over het (gedeeltelijk) opheffen van de Wereldomroep kunnen in de visie van de NVJ dan ook niet serieus worden genomen.
Het is volstrekt onacceptabel dat Mc Kinsey in een voetnoot van haar rapport in het kader van een effeciency-onderzoek een oordeel velt over de meerwaarde van de Wereldomroep, een door de wetgever vastgestelde kerntaak van de publieke omroep.

Discussies over de rol en taken van de publieke omroep horen in het parlement thuis en niet te worden aangedragen door een adviesbureau, dat tot taak had de efficiency van de omroepn onder de loupe te nemen.

Wij verwachten dat de voorzitter van de RvB van de Publieke Omroep, de heer Bruins Slot, afstand zal nemen van deze voorbarige adviezen en zich duidelijk uitspreekt voor het behoud van de Wereldomroep en de andere wettelijke taken van de publieke omroep.

Voor verdere informatie:

Thomas Bruning Secretaris omroepzaken NVJ 035-6774030 / 06-20495245 tbruning@nvj.nl