Algemene Onderwijsbond

Vrijdag verschijnt het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad, het veertiendaags magazine van de Algemene Onderwijsbond, met daarin veel nieuws. Complete artikelen kunt u opvragen bij de afdeling voorlichting 030-2989210. Delen citeren is toegestaan, mits met bronvermelding. Redacties die een persabonnement willen, kunnen zich per e-mail aanmelden bij voorlichting@aob.nl mailto:voorlichting@aob.nl> de oplage van Het Onderwijsblad bedraagt 77.000.

Ï Leraren en leerlingen vonden de eerste vmbo-examens veel te makkelijk. "Sommige opgaven waren te beantwoorden door groep 8 van de basisschool", smaalt een docent in de uitvoerige terugblik in Het Onderwijsblad. Erg veel tijd hadden de leerlingen niet nodig voor de examens. "na het eerste uur gingen ze allemaal weg." Andere leerlingen draaiden de opgaven om of ze niets vergeten waren. Docenten betreuren de makkelijke examens. "Het is eigenlijk jammer, je probeert ze zo goed mogelijk voor te bereiden en dan sluit het examen daar helemaal niet op aan."

Ï Het Nederlands onderwijs wordt steeds beter, zo blijkt ui het laatste deel van de serie Het niveau. Zowel in rekenen als taal scoort het Nederlands onderwijs niet alleen hoog ten opzichte van andere landen, maar bovendien toont het naast elkaar leggen van meerdere IAE-onderzoeken over de jaren heen aan dat het niveau is gestegen. Ons wiskunde onderwijs wordt bovendien bespioneerd. Door middel van het Timss Video Onderzoek probeert de VS er achter te komen waarom het Nederlandse en Japanse leerlingen beter zijn in wiskunde.

Ï De duizenden zij-instromers bij de bemiddelingsbureau's zijn minder bemiddelbaar dan vaak wordt gedacht. Slechts 66 procent is echt beschikbaar, maar daarvan wil het overgrote deel slechts een of twee dagen werken en men is niet bereid om naar een ander deel van het land te verhuizen. Dat blijkt uit een Research voor Beleid studie waar Het Onderwijsblad uit publiceert. AOb-beleidsmedewerker Claire Verlinden constateert dat de bemiddeling van zij-instromers niet werkt. "Dit is niet het product waar scholen op zitten te wachten."

Ï De splitsing van de Educatieve Faculteit Amsterdam over twee hogescholen (Inholland en HvA) staat op losse schroeven omdat minister Van der Hoeven de geen extra licenties voor nieuwe studierichtingen wil verstrekken, zodat de twee hogescholen een compleet pakket aan lerarenopleidingen

Ï Scholen laten geld op de plank liggen zo blijkt uit een evaluatie van het schoolbudget, het door minister Hermans ingevoerde vrij besteedbaar budget van de scholen. Veel basisscholen potten het geld op voor onvoorziene kosten. Geld dat wel wordt uitgegeven gaat naar scholing van het management of naar bovenschools managers. In het voortgezet onderwijs is veel geld terechtgekomen bij het verminderen van de werkdruk.

Zoekt u achtergrondmateriaal over onderwijs? Surf naar www.aob.nl http://www.aob.nl>, klik op Het Onderwijsblad en dan op archief. U kunt zoeken op elk gewenst trefwoord.