Ingezonden persbericht


Veiligheid van gegevens begint bij de handen
Juiste behandeling van magnetische tapes kan levensduur verlengen

Schiphol-Rijk (Nederland), 12 juni 2003 -- Een blanco magnetische cartridge is niet meer dan een stuk samengesmolten plastic, schroefjes, metalen veertjes, polyester film, magnetische deeltjes en een tapespoel. Maar zodra de cartridge bedrijfsgegevens bevat, kan de cartridge ineens een fortuin waard zijn. De huidige scenario's beschrijven een veelvoud aan risico's voor opgeslagen gegevens, van virusaanvallen, tot aan brand in het datacentra. Er is een categorie die onschuldig lijkt, maar van zeer grote invloed is op de veiligheid van de data: de behandeling van cartridges en fouten tijdens werkzaamheden. Uit onderzoeken die de laatste jaren zijn uitgevoerd, blijkt dat in 28 procent van de gevallen gegevensverlies wordt veroorzaakt door menselijke factoren. Het is moeilijk voor te stellen dat het laten vallen van een cartridge kan leiden tot een omzetverlies van meer dan 2,8 miljoen dollar per uur (zie tabel A).

Tabel A: waarde van gegevens

Branche         Omzetverlies per uur    Omzetverlies per werknemer
Energie         $ 2.817.846             $ 569 
Telecommunicatie $ 2.066.245 $ 187 Fabricage $ 1.610.654 $ 134 Financieel / Makelaardij$ 1.495.134 $ 1.080 Farmaceutisch $ 1.082.252 $ 168
Banken $ 996.802 $ 131
Consumenten $ 785.719 $ 128 Chemicaliën $ 704.101 $ 195
Bron: IT performance Engineering & Measurement Strategies: Quantifying Performance Koss, Meta Group

Een reden voor de enorme waardeverhoging van een tape, is de explosieve groei van de prestaties van de hedendaagse opslagtechnologie. Een Imation Black Watch Ultrium cartridge voor de tweede generatie Ultrium-tapedrives kan 400 gigabyte (gecomprimeerd) aan gegevens opslaan en heeft een sporendichtheid van 500 sporen per inch. Met andere woorden de afstand tussen ieder spoor op een half inch magnetische tape is 23 duizendste van een millimeter. De opnamedichtheid van sommige tapeformaten is inmiddels al 150.000 bpi (bpi = bits per inch); ook een teken dat de hedendaagse opslag een 'micro-zaak' is geworden.

Het is verbazingwekkend hoe betrouwbaar en robuust magnetische tapes zijn, slechts enkele gaan kapot tijdens normale werkzaamheden. Toch kunnen een paar aanbevelingen helpen om de levensduur van de tape te verlengen en de tape nog betrouwbaarder te maken.


1. Transport

- Niet laten vallen!
Verpakte cartridges moeten niet van een hoogte van meer dan een meter vallen.
- Gebruik transportverpakkingen
Cartridges kunnen in hun transportverpakkingen blijven totdat ze worden gebruikt, aangezien het transportkarton is ontwikkeld om ze tegen mechanische beschadigingen te beschermen. Als het bruine doosje nat, vies of beschadigd is, is het raadzaam om te controleren of de cartridge binnenin ook beschadigd is.


2. Behandeling

- Niet meer dan zes!
Magnetische tapeformaten variëren in maat en gewicht, maar draag er niet meer dan zes tegelijk. Dit vermindert het gevaar de cartridges te laten vallen.

- Vingertoppen
Gebruik de vingertoppen voor het vasthouden van de cartridge.
- Vertrouw op de geleider
Om tapebeschadigingen te voorkomen, moeten de geleiderblokjes niet worden verwijderd en moeten deurtjes niet worden geopend.
- Niet aanraken.
De magnetische tape mag nooit direct worden aangeraakt. Vingerafdrukken kunnen zorgen voor meer dan de aanbevolen warmte, wat kan resulteren in signaalverlies.


3. Bewaren

- Horizontaal
De spoelen van de cartridge moeten horizontaal - in het doosje - liggen.
- Vermijd extremen
Vermijd temperaturen die lager zijn dan -5 graden en hoger dan +30 graden Celsius. De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 60% graden zijn. Aanbevelingen voor opslag zijn te vinden in tabel B en C.
- Geen druk.
Onderzoeken naar het archiveren van opslagmedia wijzen uit dat regelmatig op spanning brengen van een tape niet noodzakelijk is, en uiteindelijk zelfs kan leiden tot een versnelling van de drukverlichting van de tape. Met deze onderzoeken moet rekening worden gehouden alvorens het gebruik van schoonmakers voor het behoud van gearchiveerde tapes.

Schoonmaken
Het regelmatig schoonmaken van tapedrives wordt vaak genegeerd omdat de omgeving waar de computers staan er niet vies uit ziet. Maar er zijn nog steeds goede redenen waarom datacentra nog steeds worden geplaatst in omgevingen met een airconditioning of luchtcirculatie. Alhoewel de verschillende technologieën marginale verschillen vertonen in de wijze waarop de lees-/schrijfkop wordt gepositioneerd op de magnetische tape, is de afstand tussen de kop en de tape erg klein. In de meeste gevallen is deze afstand kleiner dan 1/1000 millimeter, maar niettemin kunnen vuilresten hun weg vinden naar de tape-oppervlakte en op deze manier het lees-/schrijfproces verstoren. Deeltjes van sigarettenrook zijn al voldoende (grofweg 0,0003 mm) om de afstand van de kop naar de tape te vergroten. Een katoenvezel op het tape-oppervlakte.( 0,006 mm) lijkt ongeveer op een steen in vergelijking met de normale afstand tussen de kop en tape. Iedere keer als de kop wordt geforceerd om de afstand naar de tape te vergroten, omdat het een steen op de weg ziet liggen, ziet men een signaalverlies. Naar verloop van tijd kunnen de vuilresten van de tape op de kop terechtkomen, wat weer van invloed is op het lees-/schrijfproces.

Bij het regelmatig schoonmaken, worden de vuilresten van de kop verwijderd. Imation biedt schoonmaaktapes die geen chemicaliën en oplosmiddelen behoeven, bijvoorbeeld voor de (S)DLT, Ultrium en bijna iedere half inch tape.

Tabel B: Levensduur van magnetische tape in netwerkomgevingen

Medium / Formaat        Levensduur in jaren bij perfecte
omgevingscondities     *Archiveervoorwaarden 
t.a.v.
luchtvochtigheid en temperatuur**
QIC mini/Travan Meer dan twintig jaar 20 / 80 % RH ; -5 / 45° C
QIC maxi Meer dan twintig
jaar 20 / 80 % RH ; -5 / 45° C SLR Meer dan twintig
jaar 20 / 80 % RH ; -5 / 45° C DDS Meer dan dertig
jaar 20 / 60 % RH ; 5 / 32° C 8 mm Mammoth Meer dan dertig jaar 20 / 60 % RH ; 5 / 32° C
8 mm Meer dan dertig
jaar 20 / 60 % RH ; 5 / 32° C AIT Meer dan dertig
jaar 20 / 60 % RH ; 5 / 32° C DLT en S-DLT Meer dan dertig
jaar 40 / 60 % RH ; 18 / 26° C Ultrium/LTO Meer dan dertig
jaar 20 / 60 % RH ; 16 / 32° C


* als over de gehele archiefperiode de ideale opslagcondities zijn nageleefd
** de waarden zijn gerelateerd aan de min-/max- reeks, de ideale omstandigheden liggen in het midden van de individuele reeksen

Tabel C: Levensduur van half inch magnetische tapes

Medium / Formaat Levensduur in jaren bij perfecte omgevingscondities *Archiveervoorwaarden
t.a.v.
luchtvochtigheid en temperatuur**
½" Reel-to-Reel Van 15 tot 30 jaar 5 / 80 % RH ; 4,5 / 32° C
IBM 3480/3490 Van 15 tot 30
jaar 5 / 80 % RH ; 4 / 32° C IBM 3590/3590E Van 15 tot 30 jaar 5 / 80 % RH ; 4 / 32° C
IBM 3570 Van 15 tot 30
jaar 8 / 80 % RH ; 10 / 40° C STK SD-3 Van 15 tot 30
jaar 5 / 80 % RH ; 4 / 32° C STK 9840 Van 15 tot 30
jaar 30 / 40 % RH ; 15 / 25° C STK 9940 Van 15 tot 30
jaar 30 / 40 % RH ; 15 / 25° C


* als over de gehele archiefperiode de ideale opslagcondities zijn nageleefd
** de waarden zijn gerelateerd aan de min-/max- reeks, de ideale omstandigheden liggen in het midden van de individuele reeksen

Imation
Imation Corporation is ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van magnetische en optische, verwisselbare opslagmedia. Het brede productassortiment van Imation voorziet in opslagbehoeften variërend van een paar megabytes tot honderden gigabytes. Imation is in meer dan zestig landen vertegenwoordigd en heeft producten voor zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Dankzij meer dan driehonderd patenten en de meer dan driehonderd onderzoekers en ontwikkelaars die bij Imation werkzaam zijn, weet Imation haar positie als pionier op het gebied van magnetische en optische mediatechnologieën te handhaven.

In maart 2003 had Imation wereldwijd 2800 mensen in dienst. Het hoofdkantoor van Imation bevindt zich in Oakdale, Minnesota, V.S. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Schiphol-Rijk. Meer informatie is te vinden op de website www.imation.com en op de Nederlandse website www.imation.nl.

Meer informatie:
Persberichten, achtergrondinformatie en foto's zijn te vinden op www.online-pressrooms.com

Imation International B.V.
Mady Wiessenberg
00 31 (20) 654 21 54
mdwiessenberg@imation.com

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
00 31 (20) 421 05 65
marije@l-dj.nl

Certain information contained in this press release, which does not relate to historical financial information, including the Business Outlook, may be deemed to constitute forward-looking statements within the meaning of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. Such statements are subject to certain risks and uncertainties that could cause the Company's actual results in the future to differ materially from its historical results and those presently anticipated or projected. Among these factors are continuing uncertainty in global economic and political conditions that make it particularly difficult to predict product demand, the Company's ability to meet its cost reduction and revenue growth targets, its ability to implement its restructuring programs for the estimated costs on a timely basis and to achieve the projected benefits, its ability to introduce new offerings in a timely manner either independently or in association with OEMs or other third parties, the competitive pricing environment, foreign currency fluctuations, the outcome of litigation, the ability of Imation to secure adequate supply of raw materials and certain high demand products, the ready availability and price of energy, the market acceptance of newly introduced offerings, the rate of decline for certain existing products as well as various factors set forth in the Company's filings with the Securities and Exchange Commission.