GGD Rotterdam e.o.


100 jaar Rotterdamse Tuberculosebestrijding
TBC nog steeds actueel

De laatste jaren is er een stijging van tuberculose waar te nemen, in Rotterdam bijna een verdubbeling in twintig jaar. Dit komt door een sterke toename van internationaal reizen en immigratie uit landen waar tuberculose veel voorkomt.
Hoewel het tuberculoseprobleem in Nederland redelijk beheersbaar is, neemt tuberculose wereldwijd toe door de hiv-epidemie, resistentie tegen medicijnen en gebrekkige gezondheidssystemen. In Rotterdam wordt de laatste jaren een toename gevonden bij drugsverslaafden en dak- en thuislozen. Sinds vorig jaar wordt deze groep systematisch onderzocht met een mobiele röntgen unit (bus) op verschillende locaties. Op deze manier wordt tuberculose vroeg vastgesteld en besmettingen zoveel mogelijk voorkomen.

Dit en meer kwam ter sprake tijdens een symposium dat de GGD Rotterdam organiseerde ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Vereniging tot Bestrijding der Tuberculose Het symposium werd geopend door wethouder R.M. de Faria van Veiligheid en Volksgezondheid. Haar boodschap is helder: tuberculose is nog steeds aanwezig, alertheid blijft belangrijk, daarom geeft dit College prioriteit aan periodieke screening voor moeilijk bereikbare groepen.

De afgelopen honderd jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van de aanpak van tuberculose. Al in het eerste jaar in 1903 werd een consultatiebureau opgericht. Patiënten werden thuis geïsoleerd en bezocht door een administrateur van de vereniging, die de longlijders voorzag van voedsel en bijstand. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog nam het aantal tuberculoseslachtoffers af door verbeterde levensomstandigheden en het oprichten van sanatoria, waar mensen met een besmettelijke tuberculose, maar ook met bijvoorbeeld bottuberculose konden kuren. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er medicijnen op de markt en werd tuberculose een behandelbare en te genezen ziekte. De sanatoria werden in rap tempo gesloten en de daling van het aantal gevallen zette zich voort tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw.