Ingezonden persbericht


---
PERSBERICHT

Vos ruïneert pinguïnkolonie Burgers' Zoo

---
Afgelopen nacht heeft een Europese vos elf van de in totaal 64 zwartvoetpinguïns gedood en er zes verwond. Bij twee waren de verwondingen van dien aard dat de dierenarts de dieren heeft moeten laten inslapen. De vier andere staan nog onder behandeling en voor hun leven wordt gevreesd. Burgers' Zoo ligt aan de rand van de Veluwe waar een grote populatie vossen leeft. Het dierenpark is door middel van hoge hekken beschermd tegen het binnendringen van deze dieren, maar aangezien ze kunnen graven èn klimmen, is het een erg moeilijk taak om het park helemaal voor vossen af te sluiten. De Europese vos heeft in Nederland in een aantal gebieden een beschermde status.

Tien jaar geleden richtte een vos onherstelbare schade aan bij de kolonie Jan van Genten. Van deze zeevogels had Burgers' Zoo op dat moment de grootste broedkolonie ter wereld in een dierentuin. Van de 22 dieren werden er toen 18 gedood; aangezien dit echte koloniebroeders zijn, is er sindsdien nooit meer een jong geboren.

De kolonie zwartvoetpinguïns was tot vandaag één van de grootste ter wereld in een dierentuin. De afgelopen jaren konden steeds ongeveer 15 dieren per jaar aan andere dierentuinen worden afgestaan om hun bijdrage te leveren aan de instandhouding van deze soort. Zwartvoetpinguïns leven alleen voor de kust van Zuid-Afrika en dat is een erg kwetsbaar gebied. Een paar jaar geleden kwamen door het lek raken van een olietanker vele duizenden zwartvoetpinguïns om het leven. Een Europees fokprogramma heeft als doel om deze bedreigde soort voor uitsterven te behoeden. De minder bedreigde vos heeft dat fokprogramma nu een behoorlijke slag toegebracht, want onder de dertien slachtoffers bevinden zich de drie meest productieve stellen van Burgers' Zoo.

Het is duidelijk dat de dader een vos moet zijn geweest. Andere roofdieren, zoals roofvogels en marterachtigen, zouden slechts één pinguïn doden en die meenemen. Vossen daarentegen doden veel meer dan ze op kunnen eten; ze bijten het prooidier in hun slagader en gaan vervolgens op zoek naar het volgende slachtoffer. Deze vos heeft zelfs niet één pinguïn meegenomen.

Burgers' Zoo bezint zich op nog meer maatregelen om herhaling van dit drama te voorkomen.

Voor meer informatie betreffende dit persbericht kunt u contact opnemen met Burgers' Zoo: Marc Damen (tel. 026 - 3537209).

Arnhem, Burgers' Zoo, 12 juni 2003